Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Naptárözön III.

2019. június 28. - EuroAstra

hindu_naptar.jpgHindu naptár

  Az Örmény-naptár az önálló örmény korszak első évét, Kr. u. 552-t tekinti kezdőévnek. Egyes történészek szerint az akkádok által, Kr. e. 2300-ban elfoglalt Armani királyság megegyezik Ős-Örményországgal. Örményország volt az első, ahol a kereszténységet államvallássá tették. Azóta a vallási megoszlás teljesen megváltozott, ma a lakosság 95 százaléka gregoriánus. A napárban betűk nem találhatók, csak számok és szimbólumok. Az örmény ábécében .a számok egyúttal betűket is jelentenek, igencsak megszenvedi, aki örményül akar megtanulni. Az örmény diaszpóra híven őrzi naptárukat.

A Héber-naptár az ortodox zsidó vallásúak kalendáriuma. Ma is használt formája II. Hillél fejedelem és rabbi idején, Kr. u. 360 körül alakult ki. Hónapjai a holdciklushoz igazodnak. A biblia alapján kiszámított teremtés időpontja az 1. év, ez Kr. e. 3761-nak felel meg.  Vagyis idén van az 5779. év. A Héber naptárban is 7 napból áll a hét, de a napok napnyugtakor kezdődnek, tehát például péntek napnyugtakor már szombat van. A hét kezdőnapja a vasárnap, utolsó napja a szombat. A naptár évei 19 éves ciklusokat alkotnak, melyekben tizenkét 365-napos év és 7 egymás után szökőév van. Így az időszámítás átlaga megegyezik a Gergely-naptárral.

A Hindu naptárat ősi időkben használtak, mára jellegét megőrizve jelentős változásokon ment keresztül. Lényegében Nap-Hold naptár. Az év 12-hónapos, de a hónapokat teleholdtól újholdig számítják. Az év holdhónapjainak elnevezéseit az határozza meg, hogy a holdhónap alatt melyik állatövi jegybe lép a Nap. Ez a kombinált Nap-Hold naptár furcsa anomáliákhoz vezet. Ugyanis a harmincnapos holdhónap alatt a Nap nem mindig lép át másik állatövi jegybe. Ilyenkor a két egymást követő holdhónap ugyanazt a nevet viseli, az első állatövi jegyét. A hét napjaihoz istenségek nevét rendelik hozzá, így például a hétfő Síva, a szerda Ksrisna.

A Berber naptár az Észak-Afrikában élő berber népek hagyományos naptára. Arab változata is létezik, fellah (mezőgazdasági munkás) elnevezéssel. A Berber-naptár Mauritánia római kori hagyatéka, az ősi  Julián-naptár fennmaradt változata. Hónapjaira nem alakult ki hivatalos elnevezés. Vannak másfajta, berber bennszülöttek által használt naptárak is, mint például a Kanári-szigeteken élő guancsoké de ezekről keveset lehet tudni. Marokkóban megengedett a berber nyelv használata hivatalos ügyekben is.

A Holocén-naptár a régészek, antropológusok által használt mesterséges időszámítási rendszer. Működése hasonló az asztronomikus (csillagászati) naptárakéhoz azzal a különbséggel, hogy az emberi kor, az civilizáció kezdetét a jégkorszak után következett holocén korszakra helyezi. A régészeti leletek korát gyakran jelölik holocén-évszámmal és EK betűjellel. A Gergely-naptár szerinti négyjegyű éveket úgy lehet átalakítani holocén naptár szerinti évekké, ha egy 1-est írunk az év elé. Például 2019 = 12019 EK.

 

 

Láng Róbert.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5714911660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása