Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Indonéz Napok

2019. június 22. - EuroAstra

ind-1.JPGKét napig tartott a látványos, szórakoztató összejövetel az Indonéz Köztársaság Nagykövetségéhez tartozó parkban, Budapesten, a Városligeti fasorban. A hetedik Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár keretében a távoli ország kultúrájával, népművészetével, jellegzetes ételeivel ismerkedhettek meg a látogatók.

ind-2.JPG Amíg a gyülekező közönség a rendezvény hivatalos megnyitójárat várt, autentikus indonéz hangszereken játszó együttestől „Gamelán” zenét hallgathatott. A fiatalokból álló együttes 2010-ben jött létre, leginkább Bali és Jáva szigetén elterjedt zenét játszanak. A szó a jávai gamel- ből ered, jelentése, kalapács, ütés, ütni, a hangszerek többsége is így szólaltatható meg. Nincs két egyforma gamelán együttes, és mindegyikük igen sok hangszert használ. Ezeket egymáshoz tartozónak készítik és összehangolják. Műsorukban megzenésített költeményeket énekelnek, játszanak zenét hagyományos táncokhoz, kísérnek bábelőadásokat. A zenészek ruhája pontosan jelzi, az ország melyik vidékéről érkeztek. Rövid fellépésük után a találkozó hivatalos megnyitását a roppant kellemes hangzású indonéz himnusz jelezte.

ind-3.JPG Ez a hetedik év, hogy megrendezzük az Indonéz Napokat. Remélhetőleg a résztvevők száma az elkövetkezőkben még nagyobb is lesz, és talán egyszer még a Duna partján is megtarthatjuk – fejezte ki reményét őexcellenciája, Abdurachman Hudiono Dimas Wahab nagykövet. Néhány nap múlva a Vásárcsarnokban is bemutathatjuk majd az indonéz áruk itt felvonultatott kínálatát. Az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár egyrészt az indonéz kultúra népszerűsítését tűzte ki célul, másrészt pedig szándékunk, hogy segítsük az indonéz kis és középvállalkozásokat, hogy a termékeiket széles körben ismertté tehessék. Segítségünkre vannak a rendezvény munkatársai is, most valamennyien az ország más-más vidékéről származó népviseletet hordanak. Mivel ez jótékonysági rendezvény is, a bevétel tíz százalékát a magyarországi Hospice Alapítvány kapja, a többivel pedig az indonéz vállalkozásokat támogatjuk.

ind-4.JPG Az első Indonéz Napokat 2013-ban tartották, akkor még csak néhányan vettek részt rajta. Fokozatosan vált egyre nagyobbá a rendezvény most pedig már nemcsak indonézek voltak jelen – akik saját termékeiket mutatták be – részt vettek magyar importőrök is, szélesítve ezzel a kínálatot. A rendezvény egyik helyszínén – az épület előtt – hat pultnál sorakoztak az indonéz gasztronómia képviselői, náluk frissen készült ételeket, italokat, édességeket lehetett megkóstolni. Az egyiknél a Nagykövetség dolgozóinak feleségei voltak a szakácsok! A rengeteg fajta népművészeti és egyéb tárgyak bemutatója egy ettől elkülönült, nagyobb területet kapott, hiszen összesen tizenkét kereskedő vonultatta fel áruit. Közülük négyen egyenesen Indonéziából érkeztek, rajtuk kívül hét magyar résztvevő volt – ők magyar importőrök – egy cég képviselői pedig Szlovéniából jöttek el a találkozóra. A termékek között voltak kézműves termékek, ezüstáruk, batik ruhaanyagok, kész ruhák és jelen volt egy különleges indonéz masszázst kínáló vállalkozás is. A batik és az indonéz szőttes idén Nyugat-Timorról érkezett Budapestre. A termékek bemutatásán kívül a rendezvény másik célja a jótékonyság. Az előző évben összesen 6 800 000 forint volt a bevétel - ez 371 800 000 rúpiát jelent – a nagyobb létszámú rendezvény során az idén várhatóan meghaladják majd ezt az összeget – hangzott el a bevezetőben.

ind-5.JPG Bár a rendezvény egyik célja, hogy népszerűsítse az indonéz kulturális örökséget, gasztronómiát, turisztikai és gazdasági lehetőségeket, meggyőződésem, hogy évről-évre többet tudunk meg ilyenkor Indonéziáról. Páratlan kulturális kincsei lenyűgözőek és egyre népszerűbbek a budapestiek körében - hangsúlyozta Nagyné Varga Melinda főosztályvezető, aki Budapest főváros képviseletében köszöntötte a résztvevőket. Egyre ismertebbek a híres jávai és bali táncok, a bábművészet kedvelői itthon is szeretik az árnyjátékot. Sok magyar turista keresi fel Indonéziában a Kulturális Világörökség részét képező helyszíneket. A lenyűgöző, klasszikus zene, a gamelán is mindinkább népszerűbbé válik a magyar fiatalok körében. Összeszámolni is nehéz, hány fajta hagyományos táncstílust ismernek Indonéziában itt ezekből is látható ízelítő. Ezzel a gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal bíró országgal 2008 óta van kapcsolata fővárosunknak, több magas szintű delegáció kereste fel – kölcsönösen – országainkat, diákok, sportolók is utaznak hozzánk és tőlünk is Indonéziába.

ind-6.jpg Az esemény bővülését jól jelzi, hogy az idén először már utazási iroda is megjelent. A szekszárdi székhelyű Analit elsősorban on-line értékesítéssel kínálja útjait, melyek lehetősége rendkívül széles. Görögországtól kezdve Hawaii-ig terjed a választék, a hazai tour-operátorok útjai náluk is megrendelhetők. Saját szervezésű útjaik közül viszont az egyik legérdekesebb Bali, és ennek az utazók szempontjából kedvező háttere is van. Az igazgató testvérhúga ott él, segítségére van az érkezőknek, hogy minden a legtökéletesebb legyen az ott tartózkodásuk ideje alatt. Sokak számára van ennek jelentősége, ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a Bali szigetén megtartott esküvő iránt. Vonzereje abban rejlik, hogy életre kel a filmekben látott szertartás. Fehér ruhában, mezítláb a fehér homokban áll a pár, gyönyörűek a helyi népviseletbe öltözött táncosok, de akár a pár is viselheti a helyi népviseletet. Indonéz szertartás szerint történhet az esküvő, ami viszont idehaza honosítható, az ott kimondott igen így Magyarországon is érvényes házasságnak számít!

ind-7.JPGNagy sikere volt a látogatók körében a Seblak-nak. Ez a sós, fűszeres étel – bár Indonéziából származik – egész Délkelet-Ázsiában elterjedt. Elsősorban Nyugat-Jáva és Bandung város specialitása. Összetétele izgalmas. Kell hozzá a hagyományos indonéz keksz, a krupuk, azután pedig tojás, csirke, tenger gyümölcsei vagy marhahús megfőzve, fűszeres mártásban tálalva. A mártás legfontosabb eleme a kencur, egy aromás gyömbér, kerül még bele fokhagyma, mogyoróhagyma, édes szójaszósz és chili. Attól függően, hogy milyen húsféleség képezi az alapját, más jellegű ételt kapunk. Ez az egyik legnépszerűbb utcai étel Indonéziában, különösen Bandungban és Jakartában. Az indonéz ételek iránt érdeklődők nemcsak az elkészített fogásokat kóstolhatták, bekapcsolódhattak a főzés menetébe is. Főként a különböző tésztaféleségek elkészítésének fortélyait leshették el.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9114902284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása