Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A Gammarelli-dinasztia

2019. június 08. - EuroAstra

kirakat.jpgA Gammarelli-műhely kirakata   Ha valaki Rómában jár a Pantheon közelében, a Via Santa Chiara 34. számú ház előtt mindig sok embert lát, akik a kirakatot nézegetik. Az üzlet felirata: Santoria per Ecclesiastici. A Gammarelli egyházi szabóság üzletében, műhelyében készítik a pápa és a bíborosok ruháit. Úgy hozta jó sorsom, hogy egyszer benézhettem az üzletbe. Némi protekcióval, mert ilyesmire Olaszországban is szükség van.

Az üzlet falán pápák dedikált fényképei. Persze csak az utolsó évtizedek egyházfői láthatók. Pedig a Gammarelli-dinasztia 1793 óra készíti a ruházatokat a katolikus egyházi méltóságok számára kizárólagos joggal. A mesterség fortélyai apáról fiúra szállnak. Ottlétemkor Annibale Gammarelli volt Őszentsége udvari szabója.

A pápák fehér ornátusban járnak. Már az ókori Róma papjai is fehér öltözékükkel kívánták hangsúlyozni a tisztségükhöz kötődő tisztaságot és ünnepélyességet. Egészen a középkorig a katolikus papok is fehér reverendát viseltek. (Megjegyzem a római klíma miatt praktikusabb is a fehér szín.) Készítenek „civil” ruhát is. A II. Vatikáni Zsinat (1962) vezette be és ma már éppúgy hozzátartozik a római városképhez, mint az egyes szerzetesrendek öltözékét viselő papok.

A pápa tipikus mindennapi öltözete, amiben például a vasárnapi Úrangyala imádság, a szerdai általános kihallgatás, vagy a külön kihallgatások, állam- és kormányfők fogadása alkalmával láthatjuk, közismerten a körgalléros fehér reverenda, derekán címeres fehér övvel. Hozzá fehér pileólust és aranyláncon függő mellkeresztet visel, valamint sötétvörös bőrcipőt.

A pápai ruhák elkészítésnél csak a legkitűnőbb szöveteket használják fel. A nyári reverenda  természetes selyemből és finom pamutból, míg a téli a legjobb minőségű gyapjúból készül. A reverendán van egy levehető vállgallér. Alkalmanként a pápa piros, vagy violaszínű vállgallért visel, úgynevezett mozzettát. A püspökök és bíborosok részére lila, vagy piros szegélyű ruha készül. Karimás kalap is kapható az üzletben, úgynevezett monsignore-kalap.

 

 

Láng Róbert.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1114883550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása