Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Top cognac

2019. május 26. - EuroAstra

konyak_1.jpgSzavamat adom rá, nem kerestem a világ legdrágább rövid italát. Véletlenül fedeztem fel. Eredetileg a kristályüveg ékszerekről akartam írni, mert ilyenek is vannak, bár nálunk nem trendi. Jablonec, Swarovski bizonyára ismerősnek hangzik. A Baccarat francia manufaktúra már kevésbé.

I. Lajos engedélyével alapították meg Lotaringiában a világ legillusztrisabb Kristály Manufaktúráját. Baccarat városka ipara számtalan kivételes műalkotást, helyszínt és ünnepséget hordoz magában, immár több mint 250 éve. Ékszerek, poharak, csillárok, vázák repítik el a látogatót a kristályok elegáns világába. Múzeum is nyílt itt, amely igyekszik a látogatók minden érzékszervére hatni, így például folyamatosan hallani lehet egy nagy égetőkemence fújtatását. A Baccarat cég szaktudásának csodálatos kifejezőeszköze az üvegkehely, üvegpalack. Ezt az elegáns és kivételes stílust magába foglaló alkotást olyan hírességek is megrendelték, mint III. Napóleon, II. János Pál pápa, a Sziámi királynő. A stílusa örök, melyet az évek folyamán mindig finomítottak és újragondoltak. 1839-től már színes alkotásokat is készítettek. A híres kétszínű kristályalkotások megjelenése a Baccarat történek egyik fontos szakasza. Ezt a technikát később is alkalmazták egyedi daraboknál. Amelyeket az 1867-es párizsi Világkiállításon megismerhetett a világ. Néhány évvel ezelőtt a Baccarat kristály manufaktúra készített palackokat a Remy Martin cég megrendelésére.

A Remy Martin készíti a legmagasabb minőségű konyakot. amely ma a piacon kapható. Pincemesterek nemzedékei kísérletezték ki a termékeket, nem csak a konyakokat. A Remy Martin Black Pearl Louis XII. a legkiemelkedőbb termékük. Ez a konyak a legjobb parcellák válogatott szőlőszemeiből készült, melyek Grande Champagne-ban teremtek 1847-ben. Szerintük 1200 különböző eau de vie (gyümölcspárlatból készített égetett szesz)  házasításából készült, 40 és 100 év közötti tételek harmóniája adja ki ezt a remekművet. Bár a pontos receptje üzleti titok, annyit elárulnak, hogy a szeptemberi szüret után a mustot egy hétig érlelik. Mire eléri a 9 százalékos alkoholtartalmat, már töltik is az évszázadok óta használt Charentais-rézüstökbe. Az első lepárlás után 32%-os alkoholt kapnak, a második lepárlás után 60-72%-osat. Így születik érleléssel a konyak.

Az említett top cognac palackja a Baccarat kristály-manufaktúra terméke. Űrtartalma 160 cubic inch, azaz 1,6 liter. Tartalmának alkoholfoka 42,8 %. Ha kiürül, remek dísztárgy válik belőle. Ha lesz, aki felbontja. Ugyanis egy palack 44 millió forint. De ne aggódjunk, nem kell egy egész üveget meginni, elég egy stampedli, így az ára is kevesebb, nagyjából 90 ezer forint. És most gyenge a valutánk, ha megerősödik, egy kicsit levonhatunk az árból.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2914861104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása