Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

2019. augusztus 22-25. - V. Kulturális Filmek Fesztiválja Szatmárcsekén

2019. május 22. - EuroAstra

szatmar.jpgMájus elején a Nemzeti Színházban Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke, Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Csoma Zoltán Szatmárcseke polgármestere jelenlétében hirdette meg az V. Kulturális Filmek Fesztiválja rendezvényhez tartozó filmversenyt.

 

Téma: „Helyi magyar kultúra a Kárpátmedencében”.
A rendezvény egyik alapítója Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, aki tavalyi haláláig volt a filmverseny zsűrielnöke. Lelkesedése, nemzeti hitvallása, a magyar kultúráért tett munkája ma is erőt ad a szervezőknek és az alkotóknak egyaránt.
Azok a rövid internetes videók versenyeznek, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.

A legjobb filmek készítői idén több, mint 2 millió forint értékű díjat kaphatnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezett alkotásé 400 ezer forint, a harmadik helyezett díja 250 ezer forint, illetve további, sokszázezer forint összértékű különdíjat is kaphatnak az alkotók.

A közönség értékelése alapján a szatmárcsekei döntőbe jutott versenyfilmekről pontozással dönt a zsűri, majd az alkotók részvételével, a végleges döntés előtt, augusztus 24-én, Szatmárcsekén személyesen értékelik a filmeket.
A közönségdíj 300 ezer Ft, melyet a Tudósítók.hu oldalon mért közösségi aktivitások alapján 2019. augusztus 3-ig legnépszerűbb videó érdemli ki.

A versenykiírás a http://tudositok.hu oldalon elérhető, 2019. június 21-ig kell leadni a versenyfilmeket.

A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes Művész, tagjai:

Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti
Tagozatának vezetője,

Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője,

Kobza Miklós online média szakértő.

2018-ban a fődíjat és a hozzá járó 800 ezer Ft-ot a „Váraljai kávézó - az élő történelem Ungváron” című filmjükért a közmédia Kárpátalja-i tudósítói, Kovács Géza és Vass Tamás kapták.
A rendezvény fővédnöke Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, védnöke Dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője.
A filmverseny meghirdetése után Szatmárcseke polgármestere, Csoma Zoltán málékásás töltött káposztával és szatmári szilvalekváros süteménnyel kínálta meg a sajtó képviselőit.

 

http://tudositok.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5014835968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása