Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Sercli, sör, paprika

2019. május 21. - EuroAstra

gourmet-1.JPG A legjobb hazai éttermek, pincészetek, séfek, cukrászok sörfőzők mutatkoztak be a közönségnek – no meg egymásnak is – a négy napos Gourmet Fesztiválon, Budapesten, a Millenárison. Az óriási szabadtéri kóstoló – a hűvös idő ellenére – már a legelső napon rengeteg érdeklődőt vonzott.

gourmet-2.JPG Vagyunk már jó sokan az országban, akiknek a Béres név hallatán nem kizárólag a cseppek vagy egyéb, gyógyhatású készítmények jutnak eszébe. Erre a fesztiválra sem ilyesmivel érkezett a Tokaj-Hegyalján működő Béres Szőlőbirtok és Pincészet. Fennállása óta először készített habzóbort és a 2019-es Holdezüst már kóstolható is volt a fesztiválon. A borvidék két legjellemzőbb szőlőfajtája a Furmint és a Hárslevelű, ezeknek már must korukban történt, 50-50 százalékos házasításával állították elő. Hűtött tartályokban együtt is erjesztették. A két fajta kitűnően kiegészíti egymást, a Furmint nagyon szép alapot, gerincet ad, a Hárslevelű pedig a virágos jegyeivel teszi harmonikussá az italt. Manapság nagyon közkedveltek a széndioxiddal dúsított borok. Itt 3,8 bar nyomással adták hozzá a gázt, ennek köszönhetően jól érezhető, pezsgő, üdítő, igazi „nyári bor” lett belőle. A fogyasztók igen kedvezően fogadták. Ugyancsak újdonság a borászat történetében, hogy az első, 2017-ben készített Brut Nature pezsgőjüket is ezen a fesztiválon mutatták be. A megnevezés azt jelenti, hogy a pezsgőt „expedíciós likőr” hozzáadása nélkül, csak a másodszori erjesztés során kialakult aromavilág megőrzésével kínálják.

gourmet-3.JPG Sok évtizeddel ezelőtt az Elektrolux a magyar háztartások egyik vágyott hűtőszekrény márkája volt. Ezen a fesztiválon professzionális háztartási sütőiket, azok használatát mutatták be. Igazolást nyert, hogy a készülékek még „fesztivál körülmények között”, tehát fokozott igénybevételnek is képesek megfelelni, a háztartások számára tehát igen megbízható tartós eszközök lehetnek. Alkalmazásuk rendkívül komoly segítséget jelenthet a háziasszonyoknak. Programozni lehet a sütés időtartamát, hőmérsékletét. Víz hozzáadásával „gőzprogramok” működtethetők, akár több fokozatban is. A sütés előtt „előgőzölt” étel sokkal finomabb lehet, az ízeket jobban megőrzi és ugyanez vonatkozik a párolásra is. Biztonságosan és jobb minőségben végezhető el velük az előző nap elkészült ételek újra melegítése. Nagy erénye ezeknek a gépeknek a pontosság. A 35 fokos kelesztő programtól kezdve a 230 fokos sütésig a hőmérséklet beállítható, a sütőtérben mindig pontosan annyi is van és a folyamat bizonyosan a megkívánt ideig tart!

gourmet-4.JPG A tűz mindig nagy vonzerő és így volt az a Kobuta pavilonja előtt is, ahol egy japán éttermi koncepció bemutatása zajlott. Japán recept szerinti, töltött, főtt, sült tésztákat és grillen sült húsokat készítettek a látogatók szeme láttára. Az elkészült ételeket rizságyon, japán curryvel, Taré-val, japán szószokkal tálalták. Ez utóbbiak itthon készülnek, de eredeti japán recept szerint. Az ételhez köretként még különleges csípős, erjesztett – kovászos káposztára emlékeztető – fűszeres saláta jár. A név, a Kobuta japánul kisdisznót jelent. Használatának oka, hogy az étterem, ahol jelenleg dolgoznak, kis befogadó képességű. Mivel az ide látogató japánok is nagyon szeretik, rövidesen nyílik Budapesten, a Nyugati-téren egy nagyobb. Annak a neve Nebuta lesz, ami pedig a jó disznó, nagy disznó megnevezése japánul.

gourmet-5.JPG Akik Amerikában jártak, gyakran találkozhattak autóbuszok oldalán a Greyhound (agár) névvel. A Gourmet fesztiválon viszont nem szürke kutya, hanem szürke liba (nálunk nyári lúd a madár neve) jelent meg néhány palack oldalán. A Grey Goose, francia búzából, ötször desztillált eljárással készült vodka. Roppant kellemes, lágy íze van. A gyártása 1998-ban kezdődött és már ebben az évben, Chicagóban elnyerte a „Világ legfinomabb vodkája” címet, San Franciscóban pedig a vodka világbajnokságon végzett az első helyen. Ez a vodka az egészen tiszta, sima íze miatt kitűnő alapanyaga koktéloknak. Kapható is volt belőle Le Grand Fizz, ahol a vodkához St. Germain bodza likőr, szóda és lime társult de különlegességnek számított a Vodka – Red Bull is, aminek az összetétele viszont könnyen kitalálható. Volt a polcokon a francia vodka mellett néhány Martini is. A Martini Negroni Sbagliato koktél például Martini Bitter, Martini Rubino vermouth és Martini Prosecco megfelelő arányú keverésével készült.

gourmet-6.JPG A balatonszemesi Kistücsök étterem munkatársai nem hiába tették meg a hosszú utat, egészen érdekes újdonságokkal szolgáltak a fesztivál közönségének. Első pillanatban egyszerűnek hangzik – de nem volt az – a „Paprikás, paprikás krumpli”. Újburgonyából hagyományos paprikás krumplit főztek, grillezett kápia paprikát adtak hozzá, ami egy kis füstösséget vitt az ételbe. Egy másik ajánlatuk a „sercli gulyás saláta” még érdekesebb volt. Először is marhalábszár abálásával „abalevet” készítettek, majd ezt hagymázva, paprikázva, köménymaggal gulyáslevessé varázsolták át. Éppen csak a zöldséget nem tették bele – mellé tálalják az almaecetben savanyított sárgarépát, petrezselyem gyökeret, burgonyát, az egészet salátalevéllel díszítve, snidlinggel, zellerzölddel, sós citrommal, medvehagymával megszórva. Jár hozzá még kápia paprika mártás, sült kápia paprikával, furmintecettel savanyítva és természetesen a levest besűrítették a felkockázott serclivel. Nem kevés meglepetést rejtett a „sörhab, árpa, bodzás almával” sem. Vaníliás, tejes krémet sörrel elkeverve habszifonba töltötték, majd habként kinyomták egy tányérba. Almakockákat bodzaszörpbe marináltak, kissé sötétebb karamellt ugyancsak felengedtek sörrel, kis citromhéj ment még hozzá – így társult a habbal. A tetejére árparopogós került: teljesen puhára főzött árpát turmixolva, pici liszttel, vajjal elkeverve, vékonyra elkenték és ütőben két óra alatt kiszárították. Némi bodzavirággal díszítve foglal helyet a habos étel tetején.

gourmet-7.JPGKülföldi vendégekből sem volt hiány az idei Gourmet fesztivál négy napján. Az a’table Budapest étteremlánc tulajdonosának felkérésére egyenesen Kairóból, az ottani Sofitel szállodából érkezett Jeremy Cayron, aki korábban már dolgozott Magyarországon a Sofitelben és önálló esteket is adott. Kairóban az összes, tehát kilenc Sofitel étterem vezető séfje, naponta 144 szakácsot irányít és napi kétezer fine dinig ételadagot ad ki. Mivel az idei Gourmet fesztivál hármas mottója a sör – paprika – sercli volt, így itt mindhármat megjelenítették minden bemutatott ételükben. A pacalban a sört, az egyiptomi köftében a lágy kecskesajtot paprikakrémmel keverték el, a francia kenyérből pedig édes, bundás kenyér készült vaníliaszósszal, erdei gyümölcsökkel, ehető virágokkal, lime porral. A fesztiválon a legizgalmasabb talán a sörben lassan főtt pacal, szarvasgombás fehérbabbal, argánolajjal volt, vagy inkább az egyiptomi köfte – római köménnyel, korianderrel, fokhagymával fűszerezett sült fasírozott – lágy kecskesajttal megkent, pirított fenyőmaggal megszórt minilepényben, zöld salátával tálalva. Nem árulunk el titkot, ha sejtetjük, hogy a híres séf távolabbi terveiben szerepel az egyiptomi ízvilág hosszabb időn át tartó meghonosítása Magyarországon is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6914835960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása