Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Egy akadémikus

2019. május 11. - EuroAstra

diszpolgar.jpgGyulai József átveszi a díszpolgári kitüntetést.

  A Magyar Tudományos Akadémia körüli viták eszembe juttatták Gyulai Józsefet, az egyetlen akadémikust, akit személyesen ismertem. Életútja rávilágíthat arra, hogy lesz valaki a legfelsőbb tudományok házának tagja.

   Alapképzettségére nézve fizikus, a félvezetők ipari gyártásának, a nanotechnológiának nemzetközi hírű tudósa. A „nanosz” görög eredetű szó, jelentése törpe. A nano-előtag azt jelenti, hogy az utána következő mértékegység az alapegység egymilliárdod része. 1 nanométer úgy aránylik a méterhez, mint egy üveggolyó a Földhöz.

   Gyulai József egyszerre járt a szegedi Tudományegyetem fizika-matematika szakára és a Zenekonzervatóriumba. Ez utóbbiban zongorát és zeneszerzést tanult. Harminchat éves korában egyéves ösztöndíjat nyert Pasadénában, a California Institut of Technology (Caltech), a világ leghíresebb műszaki egyetemére. Ez határozta meg további életét.

   Tudományos pályájának rövid összefoglalása életkora alapján:.egyetemi doktor 27-, kandidátus (PhD) 37-, akadémiai doktor 40-, akadémiai levelező tag 57-,  akadémikus 62-éves korában, 1995-ben..

   Sikeres kutató munkáját tankönyvei, publikációi igazolják. Ezekből csak az Interneten közel 400 található, továbbá 13 szabadalom. Nélküle nemigen lehetne hazánkban okostelefon és sok minden más. E mellett az oktatásban is kiemelkedő szerepet játszik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kísérleti Fizika Tanszék professzora. Vendégprofesszorként szemeszterek tartására kérte fel a németországi Erlangen-Nürnberg Universität, az amerikai Cornvell University, a francia l’École Normale Superieure és a japán Osakai Egyetem.

   Szakmáján kívül szívesen kalandozik. Zongorázik, zenét szerez, verseket ír, elkészítette Arany János A walesi bárdok c. versének angol nyelvre fordítását, kiválóan főz különlegességeket,

   Díjait, kitüntetéseit hosszan lehetne sorolni. Csak a legfontosabbak: Eötvös Lóránd Díj, Széchenyi Díj, Príma Primissima Díj, Munka Érdemrend, Köztársasági Érdemrend Középkeresztje.

   Úgy kerültem kapcsolatba vele, hogy 2012-ben volt Gillemot László, a szerkezeti anyagok technológiájának európai hírű kutatója születésének 100. évfordulója. Az  MTA az ünnepi beszéd megtartására Gyulai Józsefet jelölte. Aki tudta, hogy a professzor tanítványa voltam és több cikket is írtam róla korábban. Ezért kért tőlem egy vázlatot a laudációra, amit örömmel készítettem el.

   Szülővárosában Hódmező-vásárhelyen 2008. augusztus 21.-én a város díszpolgárává avatták. A képen Lázár János polgármester méltatja Jóska érdemeit, középen Pálinkás József, az MTA elnöke.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2514819184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása