Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Nem olcsó mulatság

2019. április 30. - EuroAstra

gresham.jpgMagyarország legdrágább szállodája a  Hotel Négy Évszak (Four Seasons Hotel),  a Lánchíddal szemben, Széchenyi tér 5. szám alatt, a pesti oldalon. Aki csak egyszer látta onnan a kilátást a Lánchídra, a Gellérthegyre, a budai Várra és a Halászbástyára, sosem felejti el a panorámát. A hotelt népszerűsítő kiadvány úgy fogalmaz, hogy a Vár és a Mátyás-templom alig 15 perces sétára van a bejárattól. Azért ebben van egy kis csúsztatás. Szeretném azt a vendéget látni, aki átsétál a Széchenyi téren a Lánchídhoz az autók dugójában, átmegy a hídon, majd felmegy a Várba a Hunyadi János úton. 15 perc alatt. De ne kötözködjünk.

   A szállót az úgynevezett Gresham-palotába építették. Tulajdonosa az Ománi Szultánság, üzemeltetője a kanadai azonos nevű szállodalánc. A személyzetet Torontóban képezik ki. Néhány szó a Gresham-palotáról, amely a magyar szecessziós építészet kiemelkedő alkotása. 1907-ben épült a londoni The Gresham biztosító társaság budapesti székházaként. Földszintjén egykor a híres Gresham-kávéház működött, e kávéházban tartotta összejöveteleit a kor neves festőművészei alapította Gresham-társaság. 

   Az épületet 1949-ben államosították, Később egy bisztró-szerű vendéglátóhely nyílt a helyén, fiatalok kedvenc találkahelye, fő attrakciójuk a sült virsli volt szalmakrumplival. Harsogott a Wurlitzer, a pénzbedobós zenegép. Majd egy exkluzív kínai vendéglő nyílt a helyén, kínai szakácsokkal és megvásárolható kínai porcelán edényekkel. Kínai étkészletünk java onnan származik. A rendszerváltás után következett a privatizáció. Az épület ma a Világörökség része.

   A szálloda 15 éve nyitotta meg kapuit. Található benne étterem, söröző, bár, gyógyfürdő, fitneszterem, edzőszoba, üzleti központ, tárgyalóterem, tolmács szolgálat, a legkorszerűbb számítógépekkel ellátott concierge (információs) pult, mélygarázs. Az étterem nem csak a szállóvendégek részére nyitott. De nem olcsó mulatság. Egy főétel 8-20 ezer forintiba, egy üveg bor 9-17 ezer forintba kerül.

   És mos kéretik figyelni! A hotel 190 szobás. Vannak egyszerűbb szobák és lakosztályok, egy királyi lakosztály is. Az egyszerű szobához is márvány fürdő szoba tágas káddal és zuhanykabin tartozik. A legolcsóbb szoba ára éjszakánként 16.000 forint, a 220 négyzetméteres királyi lakosztály 5000 euró, azaz 1 millió 600 ezer forint. Éjszakánként! De ne tessék szörnyülködni, az árban már a kontinentális reggeli is benne van.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3114793878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása