A világ legdrágább étterme Ibiza szigetén (Spanyolország) található. A Sublimotion-étterem a Playa d’en Bossa strandon van a Hard Rock ötcsillagos luxusszállodában. Vezetője madridi sztárséf, két Michelin-csillaga van. Az étterem egyszerre mindössze 12 vendéget fogad, akiknek 20 fős személyzet lesi minden kívánságát. A két és félórás vacsoraidő alatt a felszolgálók öltözete is változik a különböző fogásoknak megfelelően. Ára 1500 euró. (170 ezer forint.) De aki nem akarja a 20 fogást végigenni, annak egyéb alternatívái is vannak a világ más tájain.
lA fecskefészek leves kínai ínyencség. Ázsia sziklás tengerpartjain élő szalangála fecske nyálával összetapasztott fészekből készítik a levest. A fészket, amely apró halakból, algákból áll, csirkehúslevesben megfőzik, és zöldségekkel ízesítik. A fészek kilónkénti ára átszámítva 770 ezer forint.
A wagyu steak a világ egyik legdrágább és legízletesebb étele, japán marhából készül. Az ázsiai szigetországban a fajtiszta wagyu marhákat sörrel itatják, masszírozzák őket és klasszikus zenét játszanak nekik. Húsa vajpuha, kilója 120 ezer forint.
Az Ayam Cemani fekete csirkét Indonéziában tenyésztik, a madárinfluenza veszélye miatt azonban nem exportálják egyetlen más országba sem. A csirke darabja 50 ezer forint.
A Jamón Ibéricót (ibériai szárított sonka) Spanyolországban készül. Az ibériai sertéseket kizárólag makkal etetik és óriási területen legelhetnek. Egy kiló sonkáért 100 ezer forintot kérnek.
A fehér szarvasgombának azért olyan magas az ára, mert nagyon speciális környezeti feltételek alatt terem, a föld alatt nő, így a gyűjtése sem egyszerű. Ára Európában kilónként 500 ezer -1,5 millió forint. Az olaszországi Grinzane Cavour kastélyban van évente a „World Alba White Truffle”, a világ legnagyobb és legszebb fehér szarvasgombáinak árverése. A legszebb példányokat vadászkutyák fedezik fel.
Ha valaki a szarvasgombát drágállná, fogyasszon japán Matsutake gombát. Sajnos nagy az esélye annak, hogy ez a gombafajta a jövőben teljesen eltűnik a rovarok és az ökológiai egyensúly megbomlása miatt. Termeszteni nem lehet. Ára kilónként 150 ezer forint.
A köztudatban az orosz fekete Beluga-kaviár a legdrágább. A fehérgyöngy albínó kaviár ennél sokkal drágább, mert a Kaszpi-tengerben élő albínó tokhal nagyon ritka és még ennél is ritkábban rak le ikrát. Egy kilogramm fehérgyöngy kaviár ára 2 millió forint.
A világ legdrágább sajtja egy svédországi jávorszarvas farmon készül, sehol máshol a világon. A jávorszarvas sajt külsőre a fetához hasonlít, az ára már kevésbé. Egy kiló ugyanis 270 ezer forint.
A világ legdrágább kávébabja a kopi luwak, amelyet Indonéziában, a Fülöp-szigeteken valamint Dél-Indiában állítanak elő. Kilónkénti ára 60-300 ezer forint között. Hihetetlen, de a cibetmacskafélék családjába tartozó maláj pálmasodró ürülékéből állítják elő. Az emlős a zamatos termést lelegeli az ágról, majd amikor bogyó formájában távozik a szervezetéből, a kávétermelők a salakanyagot lemossák és a benne található babszemeket megpörkölik.
Láng Róbert