Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Soknevű ország

2019. április 21. - EuroAstra

image2_43.jpgEurópa szigetországának népével és nevével zavarban vagyok. Nem a brexitre gondolok, ez sokkal régebbi problémám. Itt van például az „angolszász” szó. Most angol, vagy szász? Az V. században a népvándorlás idején a szászok több hullámban érkeztek a volt Britannia provinciába, amelyből már a rómaiaknak elegük lett és visszatértek hazájukba. Szóval a szászok ott vegyültek az óangolokkal. Családot alapítottak, szaporodtak és sokasodtak.

Mára már minden tősgyökeres angol, legyen az herceg, lord (főnemes), vicomte (őrgróf), sir (lovag) ereiben szász vér is folyik. Ezért nem tört ki a palotaforradalom, amikor Viktória királynő fülig szerelmes lett Albert szász-coburg-gothai hercegbe. Hozzá is ment feleségül és kilenc gyermeket szült neki. A franciák is bekavartak, amikor a normannok megszállták Angliát, de ennek nyelvi következményeibe most nem mennék bele.

Még II. Erzsébet udvarának egyik szürke eminenciását Lord Mountbattent is valaha Battenbergnek hívták, csak később angolosított. Képzelem, milyen rosszul érezhette magát a két világháborúban, amikor az angolok a németek ellen harcoltak.

Egyszer volt, hol nem volt a Brit Birodalom. Gyarmatokkal domíniumokkal, protektorátusokkal. Fennhatósága alatt volt India, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Malajzia, Burma, Málta, Uganda, Kenya, hogy csak a fontosabbakat említsem. Az országok államfője a mindenkori angol uralkodó, kormányfője az angol miniszterelnök volt. Törvényeit az angol parlament hozta.

A XX. század első felében, a Brit Birodalomnak 460 millió alattvalója volt, a Föld népességének negyede tartozott uralma alá. Az összes szárazföldből ugyanilyen arányban részesedett, 37 millió négyzetkilométer területen. Amikor a gyarmatok felszabadultak önállóak lettek, mindenki arra számított, hogy Angliának annyi. Nem így lett. Az egyik legerősebb gazdaság maradt Európában.

Mellesleg még mindig van az angolszászoknak 14 tengerentúli területe, ahol gyakorolják a hatalmukat, ezek elismerik a királynőt államfőjüknek. Tagjai a Brit Nemzetközösségnek.

Ma úgy nevezik Angliát, hogy Egyesült Királyság. Unitárius (egységes) állam, melynek négy országa Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales. Parlamentáris monarchia, államfője II. Erzsébet brit királynő. A parlament Londonban, az ország fővárosában van, de jogainak egy részét átruházta a három nemzeti fővárosban működő parlamentre.

Szigetország! Minek nevezzelek?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9514777036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása