Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Theo Albrecht

2019. április 18. - EuroAstra

theo_albrecht.jpgÖtven évvel ezelőtt adta hírül a világsajtó, hogy Darmstadtban elrabolták Theo Albrecht dúsgazdag német vállalkozót. Szabadon bocsátásáért váltságdíjat követeltek, 7 millió nyugatnémet márkát, ez akkor fantasztikus összeg volt. 17 napot töltött az emberrablók fogságában, végül a rendőség bevonása nélkül testvére Karl kifizette az összeget. Később elfogták a tetteseket, de a pénznek nyoma veszett. Albrecht az összeget egyszerűen elszámolta költségként az éves mérleg elkészítésekor. Persze az adóhivatal lecsapott rá, korrigálásra kötelezte és büntetést is kiszabott. Ekkor Albrecht beperelte a Finanzamt-ot (Adóhivatal), a pert meg is nyerte. Sem azelőtt, sem azóta ilyen ítélet nem született bíróságokon.

   Ki gondolta volna, hogy majd Magyarországon is ismert lesz neve, ugyanis ő alapította az „Aldi” élelmiszer üzletláncot. A név is tőle ered Albrecht Discont. Az Aldi Európa legnagyobb diszkont élelmiszer üzletlánca, de a világ számos országában nyitott áruházakat, például Amerika 31 államában. Jelszavuk: magas minőség, alacsony áron. Készletválasztékuk lehetővé teszi, hogy kedvező áron kínáljanak kiváló minőségű élelmiszereket és fogyasztási cikkeket.

   Magyarországon 2008. április 17-én nyitotta meg első öt üzletét Debrecenben, Gyulán, Nyíregyházán, Pécsett és Piliscsabán. Jelenleg 140 üzlettel rendelkezik és a vállalat folyamatosan tovább terjeszkedik, nyereségüket újabb üzletek nyitására és a meglévők bővítésére fordítják. 2017-ben 108,6 milliárdos árbevételük volt, az adózás utáni nyereségük 1,9 milliárd forint.

    Az Aldi hozta létre az első úgynevezett „hard-diszkont”-láncot a világon. Ennek lényege, hogy termékeinek igen jelentős részét kizárólag saját üzletláncaikban lehet kapni. Ennek megfelelően csak egyfajta csomagolásban árulják termékeiket, amelyeket az Aldival szerződést kötött beszállítók gyártanak. Magyarországon forgalmazott termékeik nagy részét magyar beszállítótól kapják

   Theo Albrecht 2010-ben hunyt el 88-éves korában. A család mindig kerülte a nyilvánosságot, interjút sohasem adtak. A helyzet nagyot változott a családfő halálával. Azóta ugyanis annyira elmérgesedett a viszony az örökösök között, hogy rendszeresek a családtagok közötti üzengetések, sokszor a sajtón keresztül válaszolnak egymásnak. 20 milliárd dolláros vagyonról van szó. A jól szervezett üzletláncban a vevők ebből mit sem éreztek.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4314771698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása