Konecsni György plakátja
Az élelmiszert tartalmazó kis bádogdoboz életünk része. Találomra megnéztem egy élelmiszer áruház kínálatát, negyvenféle készétel konzervet találtam plusz pástétomokat, zöldségeket, halkészítményeket és házi kedvenceink (kutya, macska) eledeleit.
Az élelmiszerek légmentes tartóedényekben történő tartósításának ötlete egy Nicolas Appert (1749-1841) nevű párizsi cukrászmestertől származik. Kísérletező kedvű ember lehetett, aki rájött arra, hogy ha szorosan ledugaszolt, vastag falú üvegpalackokba tesz élelmiszereket és forrásban lévő vízben tartja, akkor az élelmiszerek nem romlanak meg. Kísérleteinek nagy lendületet adott a francia belügyminisztérium 1795-ös pályázata, 12 ezer frankot ígértek annak, aki megoldja a francia hadsereg élelmiszer-ellátási problémáit. Akkoriban a háborús veszteségek egy részét az adta, hogy a katonák egyszerűen éhen haltak,
Az elnyert pályázat után Appert kisebb üzemet nyitott termékei előállítására és forgalmazására. A francia flotta tengerészei 1807-ben már rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztották Appert tartós ételeit. Amikor egy több mint négy hónapos hajóút után kibontották a korábban gondosan lezárt üvegeket és megkóstoltuk a bennük lévő 18 különféle tartósított élelmiszert, kiderült, hogy mindegyik megőrizte eredeti frissességét, és a tengeri út során a legkevésbé sem romlottak meg. Az 1812-es oroszországi hadjárat után Napóleon az „Emberiség Jótevője” címet adományozta Appertnek és személyesen nyújtotta át az ezzel járó tetemes pénzjutalmat.
Peter Durand angol gyáros szabadalmaztatta a módszert fémdobozra is. 1813-ban megnyílt a történelem első konzervdobozokat gyártó üzeme..A termelés lassan folyt, a konzervdobozokat ónozott vaslemezből gyártották és egy képzett dolgozó is csak hat darabot tudott összeforrasztani óránként.
A cég termékei nagy népszerűségre tettek szert, kóstolót küldtek a királyi családnak, az admiralitásnak és a Királyi Természettudományos Akadémia, a Royal Society tagjainak, a visszaküldött véleményeket pedig hírlapokban publikálták. 1818-ban az angol haditengerészet már 25 ezer dobozzal rendelt ezekből a termékekből. Később sóoldatokban már sokkal magasabb hőmérsékleten és gyorsabban lehetett tartósítani az élelmiszereket, a vaslemezről áttértek az acéllemezre, majd a bádogra..
A konzerv kinyitásához kezdetben kalapácsra és vésőre volt szükség. A konzervnyitót 1858-ban az amerikai Ezra J. Warner találta fel, kezdetben csak az amerikai katonák használták az polgárháború idején, később lett népszerű, amikor ingyen adták a konzerv marhahúshoz.
Így indult el a konzerv világhódító útjára. Nem tudná valaki megmondani, miért zárt be 2009-ben az 1882-ben alapított világhírű magyar Globus Konzervgyár?
Láng Róbert