Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A Metropolitan Opera 2019/20-as évadának előadásai az Uránia mozivásznán

2019. április 09. - EuroAstra

met.jpgTíz előadást láthatunk élőben a New York-i Metropolitan Operából a Met Live in HD közvetítések 2019/20-as évadában az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán. Az évad október 12-én indul Puccini Turandotjával.

 

A jegyelővétel április 16-án, kedden reggel 9 órától kezdődik az Uránia jegypénztárában, majd április 17-én 0 órától online is elérhetővé válnak a belépők. A Met Nyár 2019 válogatásra, amelynek keretében korábbi évadok öt emlékezetes Metropolitan-operaelőadását vetítik ismétlésben, már elkezdődött a jegyárusítás.

 

A 2019/20-as Met Live in HD évad különlegessége, hogy a program gerincét adó három népszerű Puccini opera mellett három 20. századi mű is szerepel az élőben közvetített 10 produkció között. A többi előadás részben az olasz bel canto iskola, részben pedig a francia és a német opera repertoárjából kerül ki. A főszerepekben korunk olyan sztárjait láthatjuk majd ismét, mint Placido Domingo, Anna Netrebko, Joyce DiDonato, Christine Goerke, Diana Damrau, Michael Fabiano vagy Sir Bryn Terfel.

 

Az évad október 12-én Puccini Turandotjával kezdődik, amelyet a Met-közvetítésekből már ismert Zeffirelli-féle rendezésben láthatunk, a címszerepet ezúttal Christine Goerke énekli. A további két Puccini-darab egyike a Pillangókisasszony lesz november 9-én az Angol beteg rendezőjeként világhírűvé vált Anthony Minghella időtálló színpadra állításában, Hui He Cso-cso-szán alakításával és Placido Domingóval Sharpless szerepében; a másik pedig a Tosca 2020. április 11-én Anna Netrebkóval, aki először ölti magára a Metben Tosca karakterét.

 

A műsorra kerülő három modern darabból kettő amerikai, ami ritkaság a Met Live in HD évadok repertoárjában. Elsőként a kortárs amerikai szerző, a filmzeneszerzőként is ismert Philip Glass 1983-ban írt Ekhnaton című operája kerül műsorra november 23-án Phelim McDermott Londonban és Los Angelesben már nagy sikerrel debütált rendezésében. Majd az osztrák Alban Berg első világháború után írt műve, az első modern operának is nevezett Wozzeck következik január 11-én. A címszerepet a New York-i közönség egyik dédelgetett kedvence, a svéd Peter Mattei énekli. Ezt követően, február 1-jén közvetítik a Gershwin-testvérek Porgy és Bess című darabját Eric Owens és az egykori pécsi Operalia-versenyen feltűnt Angel Blue címszereplésével.

 

A további kínálatban szerepel Massenet Manonja, amelynek október 26-án lesz az élő közvetítése az ellenállhatatlan Lisette Oropesa és Michael Fabiano főszereplésével. A német zeneszerzőket Händel és Wagner képviseli a válogatásban. Händel antik Rómában játszódó barokk operája, az Agrippina a jelenkorba helyezve kerül elénk február 29-én, Joyce DiDonatóval a címszerepben, első alkalommal a Met színpadán. Wagner örökzöldjét, A bolygó hollandit pedig március 14-én közvetítik a 2012 után visszatérő nagyszerű basszbaritonnal, Sir Bryn Terfellel a főszerepben. Az évad élő közvetítéseinek sorozata 2020. május 9-én a bel canto mesterének, Donizettinek Stuart Máriájával zárul, amelyben idei fantasztikus Traviata előadása után ismét láthatjuk Diana Damraut.

A Met évad kiegészítéseként a karácsonyi időszakban idén is levetítik A varázsfuvolának azt a mára klasszikussá vált, rövidített változatát, amely a Met élő közvetítéseinek sorát nyitotta 2006-ban, és amelyben Miklósa Erika öltötte magára az Éj Királynője szerepét.

 

Az előttünk álló nyár sem telik el operaközvetítések nélkül: a Met Nyár 2019 válogatás keretében, júniusban és júliusban korábbi öt emlékezetes Metropolitan-operaelőadást vetítenek felvételről, melyekre már elkezdődött a jegyárusítás. Újra látható lesz a mozivásznon a 2016/17-es évadból Gounod Rómeó és Júliája Diana Damrauval és Vittorio Grigolóval a címszerepben, a 2013/14-es évadból Puccini Bohémélete Vittorio Grigolóval és Kristīne Opolaisszal, valamint abszolút kuriózumként a 2006/7-es évadból (az operaközvetítések első évéből) A sevillai borbély Rossinitől, a főbb szerepekben Joyce DiDonatóval, Peter Matteijel és Juan Diego Flórezzel. A 2018/19-es évadból Saint-Saëns Sámson és Delilája és Verdi Aidája került bele a nyári válogatásba.

 

Ahogy korábban, úgy idén is lehetőség van kedvezményes jegyvásárlására azoknak, akik a 2019/20-as évad legalább öt különböző operaelőadására, vagy a nyári operaválogatás legalább három előadására váltanak jegyet egyszerre az Uránia pénztárában.

 

A Met 2019/20-as évad programja:

https://urania-nf.hu/hu/esemenyek/1489/2019/10/12/metropolitan-opera-live-in-hd-kozvetitesek-2019-2020

 

A MET NYÁR 2019 válogatás részletes programja:

https://urania-nf.hu/hu/esemenyek/1490/2019/06/09/a-metropolitan-opera-nyari-valogatasa-2019-ben

 

https://urania-nf.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7714740311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása