Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Vigyázat, csalok!

2019. április 07. - EuroAstra

Matematikus barátom látogatott meg. Figyelj, bemutatok neked valami érdekeset. Ülj le az asztalhoz, papír, golyóstoll. Úgy. Háttal ülök neked, hogy véletlenül se nézhessek a papírodra. Akkor kezdjük.

-  Gondolj egy számra 1-10-ig. Szorozd meg 9-cel és az eredmény két számjegyét add össze. Vonjál le belőle 5-öt. Megvan az eredmény? Jó. Akkor most figyelj!  Nézd meg, hogy az eredmény hányadik betűje az ABC-nek ékezetes betűk nélkül és írj a papírra egy európai országot, amelynek neve ezzel a betűvel kezdődik. Megvan? Ennek az országnak melyik a 3-ik betűje? Írj a papírra egy színt, amely ezzel a betűvel kezdődik. Melyik ennek a színnek a 3-ik betűje? Írj alá a papírra ezzel a betűvel egy négylábú állatot. Megvan? Ne mutasd meg a papírt! Akkor most koncentrálok........................... A papíron a következő szavak állnak: Dánia. Narancssárga. Róka. Mutasd a papírodat!

- Dánia. Narancssárga. Róka. Beájulok. Hogy csináltad?  Lestél valahonnan tükörből?                                                                           

- Nem. Neked kivételesen bevallom, hogy csaltam. Figyelj jól! De addig hozzál egy sört.

                                                                 *                                                              

1)  Ha bármelyik számot 1 és 10 között megszorzod 9-cel, és összeadod a számjegyeket, akkor 9-et kapsz eredményül. Ennek matematikai bizonyításával nem terhellek, de megesküszöm rá, hogy igaz. (Például .2x9=18 1+8=9,  5x9=45 4+5=9, stb.)

2) Ha a kapott számból levonsz 5-öt, akkor az eredmény mindig 4. (9-5 + 4.)

3) Az ábécé betűinek sorrendje ékezet nélkül:  A-B-C-D-E-F......., vagyis a harmadik betű a D.

4) Európában egyetlen ország van D betűvel: Dánia. Lehet kontrollálni.

5) Dánia harmadik betűje: N.

6) Egyetlen szín van N-nel: narancssárga. A narancssárga harmadik betűje: R. Egyetlen négylábú állat van R-rel: róka. Ezt is lehet kontrollálmi. Hát ez a titok Na, erre varrjál gombot!

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2914744437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása