Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Több mint hatvanezren az AMTS-en

2019. április 05. - EuroAstra

Immáron tizennegyedik éve, hogy az autós szezont hazánk legnagyobb autós kiállítása és show-ja, az Automobil és Tuning Show (AMTS) nyitotta meg. A rengeteg program - na és persze a napfényes tavaszi időjárás - rekordszámú látogatót vonzott a Hungexpo területére, ahol több mint 100.000 négyzetméternyi élmény várta az érdeklődőket.

Az idén is 100% autós rendezvényként bemutatkozó benzingőzös hétvége öt pavilont és hatalmas kültéri területet töltött meg múlt, jelen és jövő autócsodáival. A hatalmas évkezdő járműfiesztára több, mint 60.000-en voltak kíváncsiak a nyitva tartás három napja alatt: nem csak a pavilonok, de a kültéri helyszínek is csordultig teltek, mind kiállított autókkal, mind látogatókkal. 

A hatalmas érdeklődés pedig idén sem volt véletlen. A pazar kiállított gépek sokszínű felhozatala mellett, az AMTS évről-évre több élményt kínál látogatóinak, melyek között - korosztálytól függetlenül - a család minden tagja megtalálja a számítását. Több mint 250 önálló kiállító felhozatalában csaknem 2.000 járművet csodálhattak meg a látogatók, egyetlen belépőjegy áráért pedig ezúttal is tizenegy, önmagában is teljes értékű rendezvény volt kint megtekinthető.

A fejlődés nem csak a kiállító cégek és a bemutatott járművek számában, de a terület kialakításában is nyomon követhető volt. Hungexpo minden, kiállításra bevethető csarnoka megtelt, teljesen új, kibővített elrendezést kaptak a drift és az offroad programok, ráadásul vasárnap két új kültéri program is várta a látogatókat. A szokásos tuning összeröffenés mellett, 400+ LE Meeting néven sportautó találkozó, valamint az e-mobi szervezésében Elektromos Autós Találkozóra is sor került.

Hasonlóan az elmúlt évekhez, az új autós tematika ismét önállóan, a "G" pavilonban került megrendezésre, ahol együttesen több mint 25 márka legújabb modelljeiből válogathattak az érdeklődők. Az AMTS-en évek óta megszokott autóimportőrök, márkaképviseletek kiállítása számos érdekességet tartogatott a nagyérdemű számára

A Volkswagen itt mutatta be a közép-európai régióban először az ID. Crozz elektromos tanulmányautót, bemutatkozott testközelből is az Audi e-Tron, melynek villanymotorjai a győri gyárban készülnek. Leleplezték a Michelisz Norbi Hyundai versenyautóját és az Oxxo Racing versenykamionját, valamint itt került sor a Hyundai Tucson N és a Jaguar I-Pace elektromos autójának premierjére is. 

A márkastandok mellett három tematikus zóna is várta az autóvásárlás előtt álló látogatókat. A tavalyihoz képest kibővített területen mutatkozott be a sport- és szabaidőautókat felvonultató SUV és Pickup kiállítás, valamint a Gyári Csúcsragadozók kiállítás, ahol az egyes márkák legdrágább, sport- és luxusmodelljei közül válogathatott a nagyérdemű.

A harmadik új autós tematikus zóna EV-GreenTech néven idén is az e-autózás égisze alatt futott. A "G" pavilonban berendezett, reprezentatív szakkiállításon az elektromos és plug-in hibrid modellek bemutatkozása mellett, az AMTS idegenvezetést nyújtott a környezettudatos autózás világába és egészen az 1800-as évektől, azaz a kezdetektől vezette végig a látogatót az elektromobilitás történetén. A fókuszban azonban nem kifejezetten a technikai részletek álltak, sokkal inkább a szórakozás és az élményeken keresztüli közvetlen megtapasztalás. Ennek érdekében rengeteg elektromobilitáshoz kapcsolódó interaktív programra került sor, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A szalonautók világához (is) szorosan kapcsolódva, az Autós Nagykoalíció a múltat, a jelent és a jövőt mutatta be a Magyarok a Világ Járműgyártásában elnevezésű tematikus kiállításon, amely immár 7. alkalommal kalauzolta végig az érdeklődőket az autóipar évszázados - magyar vonatkozású - történelmén. A szervezet elnöke, Knezsik István által megálmodott, a hazai járműipar minden korszakát és mérföldkövét felidéző tárlat ismét vadonatúj installáción keresztül tette kézzel foghatóvá azokat az innovatív eszközöket és járműveket, melyeket a magyarság adott a világ mobilitásának, már nem csak a földi, de a vízi- és a légiközlekedést is érintve.

A kiállítás központi eseménye pénteken, a kora délutáni órákban kezdődött, magát a rendezvényt Palkovics László, Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter nyitotta meg. Ezt követően egy 90 perces élő show-ban álltak a nagyérdemű elé a kiállított járművek tervezői és képviselői. A meghívott feltalálók, mérnökök és formatervezők személyes bizonyságukkal igazolták, hogy a tematikus kiállítás mottója - miszerint ha elég szorgalmas és tehetséges vagy, eljuthatsz a világ tetejére - nem csak egy üres frázis.

Az Autós Nagykoalíció még a rendezvény előtt pályázatot hirdetett olyan 12-18 éves diákok számára, akik érdeklődnek az autóipar bármely területe iránt, a számukra biztosított ingyenes belépéssel pedig több mint 600 tanuló nézhette végig az élő show-t, valamint folytathatott kötetlen beszélgetést a magyar járműgyártás legismertebb és legsikeresebb képviselőivel.

Felsorolni is nehéz lenne, hogy hazai autós celebritások, versenyzők és médiaszemélyiségek közül hányan tették tiszteletüket odakint, azonban nem csak hazánk, de a nemzetközi autós élet nagyjaival is összefuthattak a látogatók az AMTS-en. A rendezvény amerikai sztárvendége, a nyugati part egyik legnagyobb autóépítője John D'Agostino volt, aki ismét remekül érezte magát Budapesten és a legjobb autóshow-k között említette az AMTS-t. Ígérete szerint jövőre már legalább egy saját építéssel tér vissza Budapestre, ami még soha nem járt Európában.

Mr. D'Agostino idén sem üres kézzel érkezett: egyedi trófeájával, az Award of Excellence kristályserleggel a show egyetlen, számára legkedvesebb építésének tulajdonosát díjazta, mely nagy meglepetésre végre egy magyar autó volt: Deák Tamás, alias Kasmír hosszú évek óta épülő Fiat Mareája számára idén érett be a gyümölcs, mely egyébként a Hifi Station standján foglalt helyet. Nagyobb elismerést aligha kaphat autóépítő idehaza! Gratulálunk!

Az AMTS magját jelentő Carstyling.hu Tuning Show hihetetlen gépeket látott vendégül szerte Európából, sőt, még a kontinens határain túlról is. Habár már a tavalyi, végtelenül színes nemzetközi felhozatal is sokkal erősebb volt, mint ami valaha megfordult hazánkban a show 2006-os kezdete óta, idén ezt is sikerült felülmúlni. Jól bizonyítja mindezt, hogy a rendezvény mára már nem csak itthon számít az ország legnagyobb tuning showjának, de a nemzetközi szcéna is a szezon egyik kiemelt zarándokhelyeként tartja számon.

A legszebb gyöngyszemeket idén is a németek hozták a helyszínre. Kontinesünk legrangosabb szépségversenye, az European Tuning Showdown, valamint a SONAX showautóinak mezőnye mellett három további germán csapat érkezett a rendezvényre érkezett a rendezvényre. Mellettük összesen 15 ország magánépítői vettek részt az AMTS-en, Bulgáriától egészen Franciaországig.

Utóbbiból érkezett a Tuning Show egyik legérdekesebb darabja is, egy teljes elektromos hajtásra átépített Volkswagen Polo, de vendégünk volt Olaszországból a 2017-es ETS győztes, a Mini Cooper Hot-Rod is.

Parádés építéseket hozott a helyszínre szlovákiai partnerünk, az AMTS.sk csapata, de gyönyörű tuning gépekkel érkeztek a lengyel, cseh, osztrák és román klubok is. Az idei legtávolabbi kiállítónk pedig egyenesen Finnországból érkezett.

Az autók minőségét pedig jól fémjelzi az Essen Motor Show-ról meghívott vendégbíránk, Sven Shulz véleménye, akik szerint az igazán komoly építések száma ismét látványosan emelkedett már a tavalyi remek felhozatalhoz képest is, főként a hazai szcéna tekintetében!

Látványos standok, installációk és demóautók terén kitettek magukért tuning és hifi kiállító cégeink is, az "A" pavilon idén már vitathatatlanul egy nagy, nemzetközi kiállítás színvonalát hozta. A legkomolyabb standot ezúttal az Abroncs Kereskedőház (AKH) / Gumi.hu hozta a helyszínre. A TOYO Tires támogatásával - melynek abroncsait az idei nyereményautó is kapta - számos pazar, itthon még sohasem látott építés érkezett hazánkba.

A Japán abroncsgyártó kínálatának színe-javát felvonultatta, a 4x4-es gumiktól kezdve a pályaabroncsokig. Ha pedig távol-kelet, akkor nem hiányozhatott a tavaly már bemutatkozó Tofu Garage sem, mely idén négy mestermunkáját is bemutatta a cég standján.

Ez pedig még nem minden: egyedi, kifejezetten az rendezvényre készített fényezésben az AMTS történetének első 9ff Porschéjét is a helyszínre hozták, mellette egy 3.0 literes Biturbo Hamann BMW X4-es, valamint egy igazi német nehézbombázó is a stand vendége volt: Ő nem más, mint Angela Kutscher alias Miss GTI és a friss verdája, egy Golf VI R.

De nem ő volt az egyetlen szépségkirálynő a rendezvényen: a Tuning World Bodensee csapatának köszönhetően az idei Miss Tuning, Laura Lee is az AMTS kiemelt vendége volt.

Hosszasan lehetne még sorolni a úgy a hazai, mint a külföldi partnereket a UNIX - A.Z. Meisterteile kiállítási kamionjától kezdve a nemzetközi színvonalon kiállító LowFabrik, StanceKraft, vagy az L8 Nights csapatán keresztül akár a FullKontakt Garage építéseiig, kiállítóink egytől-egyig a maximumot hozták, nem csak autók, de megjelenés terén is.

Aki kifejezetten az idősebb autókért érkezett, bőséggel talált magának élményanyagot, hiszen immáron hatodik éve, teljesen különálló tematikaként mutatott be patinás veterán és oldtimer modelleket a Classic Automobil Show, a MAVAMSZ (Magyar Veteránjárművesek Szövetsége) rendezésében. A több, mint 200 szebbnél-szebb - többségükben muzeális minősítéssel rendelkező - járművet felsorakoztató tárlat idén is az "F" pavilonban került megrendezésre.

A tavalyihoz évhez képest teljesen megújult, színvonalban is hihetetlen gépeket bemutató felhozatal különlegességeinek sorát az idén 100 éves jubileumát ünneplő Citroen, valamint 60. életévébe lépett Mini adta. Mellettük a háború előtti modellekkel kezdődő és a 80-as évek közepén megjelent bálna kupéval záródó nagyszerű Mercedes sort vonultatott fel a Mercedes-Benz Classic Magyarország egyesület, de ismét pazar modellekkel kecsegtetett a "Bella Italia", valamint a veterán versenyautókat felvonultató kiállítás is.

Az AMTS keretein belül idén az másodszor megrendezésre kerülő '50 Brothers Hot Rod Show, mely ezúttal a "B" pavilonba költözött, rendkívül igényes - a kiállítás legszebb klubos standjának járó trófeát is elvivő - körítéssel. A Show For Real Cruisers névre hallgató társrendezvény az itthon még kevésbé ismert hot rod és custom autó kultúrát hivatott megismertetni a nagyközönséggel. A kiállításra valódi „krúzerek” hozták el autóikat, szerte Európából: a '50 Brothers olasz testvérklubjának tagjai például majd 800 km-ről érkeztek „lábon” 90 éves coupe-ikkal, roadster-eikkel, rajtuk kívül pedig még osztrák, horvát és magyar építők felismerhetetlenségig átalakított veterán izomautói mutatkoztak be, pin-up lányok, tetoválószalonok és látványos installáció társaságában.

Az AMTS versenysportos vonalát immáron hetedik éve képviselő Gymkhanát tavaly óta igazi tempós, gumifüstös drift versenyek váltották fel. Az "A" pavilon mellett kialakított, minden eddiginél látványosabb nyomvonalú, a kanyarokban betonfalakkal határolt arénában ezúttal is két izgalmas versenyág mutatkozott be a lóerőkre és adrenalinra éhes közönségnek!

A szombati napon DriftShifters, vasárnap pedig az AMTS történetében először Tsuiso, azaz páros drift verseny keretei között mérhették össze tudásukat hazánk, valamint a környező országok legrátermettebb pilótái. A remek hangulatban zajló, rendkívül látványos programok minden eddiginél népszerűbbek voltak a látogatók körében, a lelátók, valamint a pálya melletti területek mindhárom napon folyamatosan tömve voltak. 

A show azonban nem merült ki magában a versenyben: a hétvége alatt összesen három alkalommal,  betanult koreográfia szerint lebonyolított, színes füstös drift bemutatók szakították meg a versenyt a Markom Racing Team prezentálásában, valamint természetesen mindhárom nap nyílt lehetőség drift taxizásra is.

A kültéri programok sorát az AMTS egyik legérdekesebb színfoltját a helyszínre hozó tematikája, a Hungary Off-Road Show folytatta, magyarok által átalakított és épített terepjáró autók széleskörű kiállításával, illetve profi épített pályán történő bemutatásával.

Az „A” pavilon mellett kialakított parkolóban és terepen több, mint 100 terepjáró-különlegességet tekinthettek meg, illetve próbálhattak ki utasként a látogatók, a sziklás terepre szánt gépeken át a legextrémebb, rendszám nélküli összeépített versenyvasakig. Újdonság volt az Euro 4x4 Truck Trial nehézgépek megjelenése, ez a kategória most először mutatkozott be az AMTS-en. A nagy érdeklődésre való tekintettel megjelent az igazi keleti és a Balkán blokk is: nem hiányozhatnak többek között a Niva és UAZ, valamint számos ismert keleti csoda brutálisan átalakított példányai sem. A hazai Triál versenysorozat szervezői színvonalas akadálypályával készültek mind a három napra, sőt, a show-k keretei között nemzetközi megmérettetésen kimagasló eredményeket felmutató, bajnok járművek is akcióba léptek.

A programok színterét egy, a tavalyinál jóval nagyobb kiterjedésű demó offroad-pálya jelentette, amelyen nyitástól-zárásig folyamatosan dübörögtek az ország minden tájáról érkezett terepjárművek. Mindemellett, a hétvége során nyolc alkalommal került sor az AMTS off-road show-ra, melyen a legextrémebb, akár több 10 millió forint értékű, teljesen átépített terepjárművek bemutatóztak, egy látványos triál pályán.

Az AMTS évek óta a legnépesebb hoszteszgárdával dolgozik hazai autós rendezvények terén, a habot a tortán azonban idén is a Miss AMTS szépségverseny jelentette. A verseny tíz döntős hölgye napi három alkalommal mutatkozott be a rendezvény Nagyszínpadán, a MissQ értékes díjai mellett azonban a nemzetközi döntőbe jutás volt a cél, melyre a Tuning World Bodensee keretei között kerül majd sor. Idei királynőnk Tímár Zsuzsanna lett, aki  május elején velünk utazik majd Friedrichshafenbe, ahol a Miss Tuning döntőseivel mérheti össze a bájait. Az AMTS királynőjének és két udvarhölgyének személyesen a tavalyi Miss AMTS, Koncz Patrícia adta át a díjakat, aki szintén a rendezvény kiemelt vendége volt.

A Nagyszínpad, a Drift Aréna és az Off-Road zóna mellett, számos helyszínen gyakorlatilag folyamatos programok várták a látogatókat egész hétvégén, a rendezvényen lehetetlen volt akár egy percre is unatkozni. Az "A" pavilonban a SONAX medencéje, a Hififutár, a SQUAD és még számos kiállító standja kelt rendszeresen életre, a "G" pavilonban pedig számos sajtótájékoztatóra, valamint előadásra került sor. Az autóhifiseket a "B" pavilon mellett lebonyolított Patricar Hangnyomás Bajnokság várta szombaton, a két hétvégi napon pedig a kültér is megtelt tuning autókkal, a Carstyling.hu évkezdő találkozójának keretei között. 

Az AMTS kiemelten gondolt a legkisebb látogatóira is. Ismét rengeteg gyermekprogram nem várta a családdal érkezőket, a számos játék többségével pedig a szórakozás mellett még tanulhattak is a kicsik. Az interaktív programok főtámogatója idén is a Generali, valamint a Közlekedik a Család volt: több száz négyzetméteres élményparkot raktak össze a gyermekeknek, ahol játszva ismerkedhetnek meg a KRESZ, valamint a biztonságos közlekedés szabályaival. 

Nem utolsósorban pedig, az elmúlt öt évhez hasonlóan idén újra egy autó - ezúttal egy Ford Mustang Coupé - volt a fődíj az Automobil és Tuning Show-n, melyet idén már a rendezvény előtt, a WestEnd City Centerben építettünk át néhány nap leforgása alatt, mindenki szeme láttára. Az apropó azonban nem csak a nyereményjáték volt: az autó - szokás szerint - 100%-ig hivatalos, forgalmi engedélybe bejegyezhető módosításokat kapott, egyfajta iránymutatásként a biztonságos és legális tuning témaköre felé.

A játékban bárki részt vehetett, aki teljes árú felnőtt belépőjegyet, vagy családi jegyet vásárolt az AMTS-re, a sorsolásra pedig a show harmadik napjának délutánján került sor, a Carstyling.hu Nagyszínpadon. 

A sorsolást rengetegen kísérték figyelemmel a helyszínen. A nyertes szelvényt közjegyző jelenlétében, az idei Miss AMTS friss nyertese, Tímár Zsuzsanna húzta ki a dobozból, a szerencse pedig idén is egy úrnak, Szabó Lászlónak kedvezett!

Hosszasan sorolhatnánk még, mennyi érdekesség és különleges látnivaló várta a látogatókat az idei szezonnyitó autós hétvégén a Hungexpón, erről már bőségesen találni anyagot a rendezvényre regisztrált több, mint 250 hazai és külföldi médiumnak köszönhetően. A show jövőre is megrendezésre kerül, aki pedig azt gondolná, hogy az itt látottakat nincs már hová fokozni, az jobb, ha időben felkészül :)

Ezúton is szeretnénk a szerveuzők köszönetet mondani minden támogatónak, partnernek és kiállítónak, akik segítsége és színvonalas felhozatala nélkül ez a show nem jöhetett volna létre. Találkozunk jövőre, a jubileumi 15. Automobil és Tuning Show-n, a dátumot pedig érdemes már most bevésni: 2020. március 20-22., Hungexpo, AMTS!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9114734527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása