Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Mesterképzés

2019. március 31. - EuroAstra

belepo-a-sikerhez.png-  Üdvözlöm önöket abból az alkalomból, hogy BSc-diplomájuk mellett már csak egy lépésnyire vannak az MSc-diplomához, vagyis bachelorból mesterek lesznek és iparunk legfelsőbb vezetői közé tartoznak majd. Egyetemünkön megtanultak mindent, ami egy nagyvállalat vezetéséhez szükséges. Most az államvizsga következik. Egyetlen kérdést kapnak csak, jól gondolják meg a választ. Kezdjük is el. Ön az első jelölt. Mit tenne akkor, ha a piacon hirtelen megugrik a kereslet olyan termékek iránt amelyet cége gyárt? Természetesen indokolja meg döntését.

-  Megemelném a szóban forgó gyártmány termelői árát és leszorítanám az alkalmazottak munkabérét. A termelés felfuttatásához pótlólagos beruházásra van szükség, új gépek, szerszámok kellenek. Ezek többletköltségét fedezném a nagyobb árbevételből és a munkabér megtakarításból. A piac nyújtotta lehetőségeket azonnal ki kell használni. Továbbá igyekeznék mielőbb monopolhelyzetbe kerülni a termékeimmel, hogy kiszorítsam a konkurenciát, piacvezető leszek, így én diktálom majd az árakat érdekeim szerint.

-  Kitűnő, átment a vizsgán. Kérem a második jelöltet. Mit tenne akkor, ha a piacon hirtelen lecsökken a kereslet olyan termékek iránt amelyet cége gyárt? Természetesen indokolja meg döntését.

-  Árat emelnék és elbocsátanám a dolgozók egy részét. A kereslet csökkenése csak az anyagköltséget csökkenti, létszámcsökkentés nélkül a bérköltség és közterhei változatlanok maradnának. Nem beszélve a központi igazgatásról és a fix raktárbérleti díjról. Valahogy csak be kell hozni a bevételi hiányt, ha nem akarok csődbe menni. Ezért emelném a termékem árát. Továbbá igyekeznék mielőbb monopolhelyzetbe kerülni a termékeimmel, hogy aztán én diktálhassam az árakat és az Európai Uniós pénzek is hozzám kerüljenek.

-  Summa cum laude!  Kérem a harmadik jelöltet. Vázolja fel, mit tenne akkor, ha az ön által irányított cég gyártmányai tekintetében hosszabb ideje stagnálna az értékesítés mennyisége. Hogy mozdulna el erről a holtpontról? Természetesen indokolja meg döntését.

-  Drágábban adnám a termékeinket. Ugyanis stagnáló termelésnél is növekedhet a beszállítóktól kapott alkatrészek ára, többet kell fordítani a reklámra, megbízásokat kell adni tanulmányokra, hogy pontosan miért rögzült az árvevétel. Nem beszélve arról, hogy a felügyelő bizottság és az igazgatótanács tagjainak tiszteletdíját stagnáló értékesítés esetén is fizetnünk kell. Továbbá igyekeznék mielőbb monopolhelyzetbe kerülni a termékeimmel, hogy aztán én diktálhassam az árakat és a közbeszerzési pályázatokat mindig én nyerjem meg.

-  Gratulálok, pompás válasz volt. Kérem a negyedik jelöltet. Arra kérnék választ, hogy ha átveszi egy új cég vezetését, hogyan javítaná a termelékenységet. Természetesen indokolja meg döntését.

-  Hát kérem, én javítanám a minőséget, csak kiváló árut forgalmaznék. Felvenném a kapcsolatot kis-és középvállalkozókkal, leszorítanám a kereskedelmi árréseket, a termékeink árcsökkentése mellett. A közgazdaságtanban ezt Monte Carlo-elméletnek nevezik. Magyarra fordítva, nagy forgalom, kis haszon. Megerősíteném az ügyfélszolgálatunkat, országos szerviz hálózatot hoznák létre, gyorsan és hatékonyan intézve a reklamációkat. Nálunk a vevő lenne az első.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1014728067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása