Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Ezekben a napokban hat fő téma áll a részvénypiaci befektetők érdeklődésének középpontjában.

2019. március 30. - EuroAstra

images_26.pngAz élénkülés jelei a globális kereskedelemben

 

A novemberi és decemberi visszaesést követően januárban újra bővült a világkereskedelem a CPB holland gazdaságpolitikai elemzőközpont legfrissebb publikációja szerint. A közeljövő várhatóan legfontosabb eseménye a világkereskedelem szempontjából az amerikai-kínai megállapodás lesz, amely valószínűleg egy puhább verzióban valósul meg, vagyis jó néhány kényes kérdés egyelőre megoldatlan marad, mint például a technológia-transzfer vagy a szellemi tulajdonok lopása.

 

Inverz hozamgörbe

 

Az amerikai hozamgörbe legutóbb előállt inverziója (a legközelebbi vége és a 10 éves lejárat között) nagy figyelmet kapott a pénzügyi piacok szereplői körében: ezt a jelenséget hagyományosan a közelgő recesszió jelének tartják. Az összefüggés ugyanakkor korántsem törvényszerű, mindenesetre a hozamgörbe alakulása kiemelt figyelmet érdemel, és a részvénybefektetőknek ajánlatos a defenzív stratégiák alkalmazása.

 

Megismétli-e Fed az 1998-as pánikreakcióját?

 

A Fed Nyíltpiaci bizottságának múltheti, galambjellegű lépései erősen emlékeztetnek a Fed 1998-as intézkedéseire. Akkor Alan Greenspan elnök Oroszország fizetésképtelenségére és 16 meghatározó pénzintézet kényszerű kisegítésére reagált pánikszerűen, 88 bázispontos kamatláb-csökkentéssel. A Fed ezzel megállította az előtte 27%-os csökkenést elszenvedő NASDAQ Composite Index kivérzését, sőt, agresszív felülértékelés indult el az amerikai részvények körében, és folytatódott a világgazdaság növekedése. A Fed természetesen jól teszi, ha nagyobb figyelmet szentel a pénzügyi piacoknak a kései ciklusban, de a jelen körülmények között a monetáris könnyítéssel komoly mértékben növeli a hosszúlejáratú eszközök (így például a technológiai részvények, az ingatlanokon, a kockázati tőke) piacán a buborékok kialakulásának kockázatát.

 

Kedvező jelek érkeznek Dél-Koreából

 

Dél-Korea gazdasági mutatóit sokan a világgazdaság állapotának előrejelzőinek tartják, és a történeti adatok igazolják is ezt a barométer-funkciót. Az ázsiai ország fő mutatóinak egy része javulást mutatott januárban, és ha a februárról szóló adatok szintén kedvezőek lesznek, akkor már komolyabban kell számolni egy globális szintű kedvező fordulattal a befektetési döntések során. Viszont a vezető dél-koreai részvényindex, a KOSPI 200 márciusban nem tudott visszakapaszkodni a februárban elért lokális csúcsára, tehát óvatosan kell bánni a kedvező januárra vonatkozó kedvező adatokkal.

 

Felfűtött hangulat az IPO-piacon – pénteken megkezdődik a kereskedés a Lyft részvényeivel

 

A Lyft, amely az Uber legnagyobb versenytársa az Egyesült Államokban és Kanadában, 1,95 milliárd dolláros tőkeemelést hajt végre, a részvényekkel péntektől lehet kereskedni. A Lyft nem bocsát ki túl sok részvényt, így a közkézhányad kb. 12,2% lesz, de ez nőhet a lejegyzés során. Megítélésünk szerint az IPO árazása, amely 20 milliárd dolláros vállalati értéket feltételez, kissé túlzott a gazdasági ciklus jelen szakaszában és a cég jövőbeli jövedelmezőségének bizonytalansága miatt.

 

Figyelmeztető jelek a kisebb kapitalizációjú amerikai részvények köréből

 

A kisebb kapitalizációjú amerikai részvények indexe, a Russell 2000 az S&P 500-tól eltérő mozgást mutat, és egyre több befektetési alap shortolja ezt a szegmenst. A small-cap cégeket ugyanakkor támogathatja az Egyesült Államok deficitjének drámai növekedése a Trump adminisztráció alatt, mivel ez a fiskális impulzuson keresztül bővíti a főleg hazai piaci kitettségű kisebb kapitalizációjú cégek bevételi kilátásait.

 

Peter Garnry, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3814720033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása