Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az üveggolyó titka

2019. március 30. - EuroAstra

uveggolyok.jpgJózsef Attila „Altató” című. gyönyörű költeményében a kis Balázsnak mesét mond apukája. (Anyukája már elaludt.) A vers egyik sora: „A távolságot, mint üveggolyót, megkapod.” Nem biztos, hogy első olvasatra megértjük, mit is jelent a kiemelt idézet.

   A golyózás a szegény gyerekek játéka volt egykor. A középosztály kislányai miniatűr babaszobával, a fiúk Märklin vasútmodellekkel játszottak. Viszont a golyók csak fillérekbe kerültek. Már a XIX. században a játékszerek közé tartoztak. Eredetileg fazekasok készítettek különféle színes mázzal bevont, kisebb cseresznye nagyságú agyaggolyókat. A színes üveggolyó sem volt drága, még az acélgolyó sem.

   A játéknak több változata ismeretes, magam a „csinn-arasz” variációt űztem. A golyókat   meghatározott távolságból gurítottuk egy kivájt mélyedés felé. Kortól függően 5-10 méter távolságban álltunk a lyuktól. Legtöbbször mellé találtunk, ott sorakoztak a golyók a cél körül. Aki beletalált, elvihette az összes golyót. A csinn azt jelentette, hogy ha eltaláltunk egy kívül álló golyót, akkor elvehettünk két másikat. Ha egy arasznyira állt meg a golyónk a másiktól, akkor egyet vehettük el nyereményként.

   A magyar irodalom leghíresebb golyózói a Pál utcai fiúk. Molnár Ferenc pontosan rögzítette, így könyve révén a világ is megismerhette a magyar gyerekek játékát. Ugyanis 40 nyelvre fordították le. Film, színdarab, musical is készült belőle. De hogy is szerepel a könyvben? Mit mond a kis Nemecsek?

   És akkor mind bementünk a múzeumba, és golyózni kezdtünk a falnál. Azt játszottuk, hogy mindenki gurít egy golyót, és akinek a golyója eltalál egy olyan golyót, ami mar oda van gurítva, akkor azé az összes golyó. És sorba gurítottuk a golyókat. Már volt a falnál vagy tizenöt golyó, és volt közte két üveg is. És akkor egyszerre csak azt kiáltja a Richter: Végünk van, jönnek a Pásztorok! (A többit tudjuk: Einstand!)

   De mi a magyarázata a „távolság”-nak? Távolság, távlat, a kis Balázs okos, szorgalmas gyerek lesz, megnyílik előtte a világ. Olyan foglalkozást választ majd, amilyet csak akar. Bejárhatja a világot is, ha kedve tartja. Olyan könnyen lesz lehetősége életének kiteljesítésére, mintha csak egy üveggolyót kapna. Persze a kis Balázs ezt még nem érti, apukája inkább saját vágyait vetíti a kisfiára.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6914726777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása