Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

7 ok, amiért kihagyhatatlan élmény befogadni egy cserediákot

2019. március 30. - EuroAstra

Évről évre több száz középiskolás cserediák érkezik hazánkba a világ minden tájáról, hogy 3-11 hónapig ismerkedjen a kultúránkkal, szokásainkkal és nyelvünkkel. Korábban összeszedtük, hogy a nyelvtanuláson kívül mi az a 7 ok, amiért megéri cserediáknak jelentkezni, így most az érem másik oldalát is alaposabban szemügyre vesszük: nézzük, miért érdemes befogadni egy vadidegen fiatalt akár a Föld másik feléről is. A nemzetközi diákcsere-programokat szervező American Field Service (AFS) 2017-ben, több száz fő megkérdezésével elvégzett országos kutatása szerint egyébként a magyarok 86,3 százaléka szívesen vendégül látna egy külföldi cserediákot, és erre sok jó okuk van.

  1. Házhoz jön a nyelvgyakorlás

A nyelvtanulás legjobb módja, ha valódi kommunikációra használjuk az idegen nyelvet, például elmagyarázzuk a cserediáknak, hogy mi a lényege a busójárásnak, miért locsolkodunk húsvétkor és miért szeretjük a húsvéti kocsonyát.

A soproni Gregus Gabriella tíz éve fogad cserediákokat az AFS-en keresztül, így élt már náluk ecuadori, ausztrál, thai, hongkongi, török, olasz, amerikai, német és svájci cserediák is. A védőnőként dolgozó Gabriella gyermekei gyakorlatilag a cserediákok mellett nőttek fel, így már 10-12 éves korukban folyékonyan kommunikáltak angolul az eleinte magyarul még nem beszélő külföldiekkel.

Gabriella tapasztalatait megerősíti a budapesti Bangáné Jarecsni Rita is: „A gyerekeim német nemzetiségi iskolába jártak, s a fogadás sokat segített nekik, hogy az iskolában szerzett nyelvtudást alkalmazni tudják a mindennapokban is. Aki szeretné, hogy iskolás gyermeke a biztonságos otthoni környezetben tudjon nyelvet tanulni, annak a cserediák-fogadás kiváló lehetőség.”

  1. Gyorsan megnő az önbizalmunk

A Szegeden élő Raffayné Kamenszky Ági első alkalommal mindössze két nap gondolkodás után fogadott cserediákot az AFS szervezésében, a Venezuelából érkezett Sofy-t. „A nálunk élt cserediákoknak köszönhetően a gyerekeim bátrabban kommunikálnak idegen nyelven, így nagyobb önbizalommal és jobb kapcsolatteremtő képességgel rendelkeznek, és együttműködőbbek is lettek.”

  1. Mindenkitől tanulhatunk valami újat

Gregus Gabriella gyermekei az elmúlt tíz évben a hozzájuk érkező AFS cserediákok mindegyikétől tanultak valami újat, ennek is köszönhetően sokkal érdeklődőbbé váltak a gyakran nagyon eltérő kultúrájú emberek iránt. Volt olyan külföldi diák, aki sminkelni tanította a lányukat, volt, akitől gitározni tanult meg, vagy éppen különleges ételek elkészítését sajátította el a most 18 éves lány.

  1. Elfogadóbbak leszünk más kultúrák iránt

A Kaposvár melletti Ráksiban élő Batta István a kölcsönös alkalmazkodás fontosságát hangsúlyozza: „A mi családunkban teljesen természetes, hogy találkozáskor, búcsúzáskor a családtagok megölelik és megpuszilják egymást. Az érzelmek ilyenfajta kimutatása a kínai kislányunk számára viszont kényelmetlen volt. Fokozatosan értettük meg és fogadtuk el mi is, hogy az érzelmeket a világ más részein másként fejezik ki, mint nálunk. Idővel rájöttünk például arra is, hogy a cserediákunk olyan kultúrából jön, ahol étkezéskor minden kínálást el kell fogadni, és ő egyszerűen nem tanult meg nemet mondani, még akkor sem, ha számára kellemetlen volt bizonyos ételek vagy italok megkóstolása. Idővel persze összecsiszolódtunk.”  

  1. Akár egy második családot is kaphatunk

„Merve, a fogadótestvérem 2009 augusztusában jött hozzánk Törökországból egy 12 hónapos diákcserére” – mondja a budakalászi Hutvágner Zsófi. „Az azóta eltelt évtizedben szinte minden évben találkoztunk. Volt, hogy én mentem Törökországba, és volt, hogy ő jött hozzánk.” Az évek alatt nagyon szoros kapcsolat alakult ki közöttük, mondja Zsófi és hozzáfűzi: „2014-ben anyukámmal részt vettem Merve esküvőjén, ott voltunk a családi szertartáson Çanakkale-ben és a polgári esküvőn Isztambulban. Az én esküvőm pedig 2018-ban volt, és Merve is eljött erre a férjével. Mindkettőnknek egy életre szóló élmény és különleges kulturális kaland volt a keresztény és a muzulmán esküvőkön való részvétel.”

  1. Tágul a látókörünk

Sokakban felmerül, hogy szeretnének eljutni a világ egyik távoli pontjára, szeretnének beszélni az ottaniakkal, megtanulni a nyelvüket, megismerni a kultúrájukat. „Aki cserediákot fogad, annak ez megadatik – anélkül, hogy egy fillért is költene az utazásra. Cserediák-fogadással kinyitjuk a nagyvilágot a családunk előtt: új ételeket próbálhatunk ki, új szavakat tanulhatunk meg és életre szóló barátságokat köthetünk olyan emberekkel, akikhez különben nem sok közünk lenne.” - mondja Vajda Ágnes, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

  1. Sokkal könnyebben boldogul majd a gyerekünk a munka világában

Aligha kell magyarázni, mekkora előnnyel indul az életben a gyerekünk, ha otthonosan mozog nemzetközi környezetben. Akár itthon, akár külföldön képzeli el a jövőjét, ez egy olyan képesség, amit kiválóan tud majd kamatoztatni később, ha interkulturális közegben, idegen ajkúakkal kell együtt dolgoznia. A leendő felettesének is sokkal jobban imponál majd, ha nem csak tökéletesen beszél egy-két nyelvet, de még a közös hangot is könnyen megtalálja a más kultúrájú munkatársaival, hatékonyan tud velük együtt dolgozni, ráadásul nyitottan áll az újdonságokhoz.  

Hogyan fogadhatok cserediákot?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS megyei és fővárosi önkénteseihez, illetve az AFS Központi irodájához (www.afs.hu/diakfogadas) fordulhatnak felvilágosításért. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3714718707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása