Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Másodszor is magyar siker

2019. március 27. - EuroAstra

szakacs-1.JPG A Budapesti Gazdasági Egyetemről elmondhatjuk, hazánk legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme. Nagy figyelmet fordít a gyakorlatorientált képzésre és a szakmai kapcsolatok ápolására. Folyamatosan együttműködik a vendéglátás különböző szereplőivel. Ezúttal már másodszor rendezhette meg a neves francia Olivier Roellinger melegkonyhás szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjét, ahol a versenyzőknek fenntartható gazdálkodásból származó tengeri halakat, illetve más „tenger gyümölcseit” kellett alapanyagként felhasználniuk.

szakacs-2.JPGA világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak. Az idei versenyen 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató – Pacsai Martin és Tóth Attila – mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt – egy „profi” és egy gyorsan, egyszerűen megfőzhető, „háziasszonyi” ételt készítettek el, majd élőszóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek. A tét nem volt kicsi, a kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek. Tavaly a Budapesten rendezett döntőből még hárman juthattak tovább, közülük ketten voltak magyarok.

szakacs-3.JPG A professzionális étel elkészítésére 2,5 óra állt rendelkezésre minden versenyző számára. A zsűri megkülönböztetett figyelmet fordított az értékelésnél az elkészítésre és a tálalásra, különös tekintettel arra, hogy a versenyétel a jövőben felkerülhet-e felső kategóriás éttermek étlapjára? A háziasszonyi étel elkészítésére 30 perce volt a versenyzőknek, a zsűri itt elsősorban a gyors elkészíthetőséget és az egyszerűséget díjazta az ízharmóniák mellett. A tizenkét tagú zsűriben három francia szakács, Gérard Marquoin, Michel Mouisel, Jean-Baptiste Gailly, valamint kilenc magyar foglalt helyet. Kozottük megtalálható volt például az AccorHotels Hungary, az Arany Kaviár Étterem és a Bocuse d’Or Akadémia képviselője. Ugyancsak tagja volt a magyar zsűrinek Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző a BGE KVIK volt hallgatója.

Döntésük szerint a verseny végén a sorrend a következők szerint alakult:

1.: Pacsai Martin, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország

2.: Jure Dretnik, College of Hospitality and Tourism, Maribor, Szlovénia

3.: Tim Guadanigno, Higher Vocational College for Hospitality and Tourism, Bled,

 Szlovénia

szakacs-4.JPGA győztes, Pacsai Martin, zalai, Keszthelyről költözött Budapestre, amikor felvételt nyert a Budapesti Gazdasági Egyetemre. Gyakorlatait az egyetem közelében a Szent Andrea étteremben töltötte és azóta is ott dolgozik. A vendéglátás korán az élete része lett, balatoni lévén sok vízparti büfét látott és már akkor elhatározta, tenni szeretne azért, hogy a magyar gasztronómiát ne a büfésor alapján ítéljék meg a látogatók. Hogy nagyobb közönséghez juthasson el a „csúcsgasztronómia”, ne csak magasabb társadalmi rétegekhez! Ezen a versenyen a pontyfilét serpenyőben vajon „kihúzatta”, így natúr ízvilágú halfilét kapott, hozzá homárhabot adott. A köret csicsóka variációk volt, mely héjból készített csipszből, csicsóka püréből, és konfitált csicsókából állt. Mellé kaporzselét, friss kaprot és kaporport tálalt. A háziasszonyi étele pedig posírozott ponty volt rántott sütőtökkel és citrusokkal. A nem szakember számára kevéssé ismert kifejezés, a posírozás jelentése: fűszeres, általában savanykás lében, lassan, gyöngyözve forraló, rövid idejű főzés. Pacsai Martin a díj átvétele után elmondta: tervei között szerepel, hogy egyszer saját éttermet nyit – előbb egy kisebbet – ahol majd kimondottan magyar alapanyagokból, hagyományos magyar ételeket készít.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9214711647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása