Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Faképnél hagyták

2019. március 23. - EuroAstra

fakep_kapubalvany.jpg

Fakép azaz kapubálvány

Képzeld, szólt a feleségem, a Jucit faképnél hagyta a vőlegénye. Nem volt vita, veszekedés, szép csendben elváltak. Szomorú, vakartam meg a fejem búbját, igazi álompár voltak. Ennél okosabbat nem tudtam válaszolni.

   De szöget ütött valami a fejembe. A hűtlen vőlegény milyen faképnél hagyta Jucit? Egyáltalán, mi az a fakép? Lehet, hogy az ikonnál kell keresni a megoldást? Hiszen az ikon fára festett kép, fakép. Nem, az ikon szent kép, a pravoszláv egyház eszmevilágába tartozik. Más úton kel elindulni.

   Ahhoz, hogy a szólást értelmezni tudjuk, először tisztában kell lennünk a „fakép” szó jelentésével. Ebben segíthet az is, ha összehasonlítjuk a szólást más változataival. Például búcsút vesz a kapufától, kapufélfától (régi mondás). Ne tévedjünk el, a futballhoz sincs köze a mondásnak.

   A finn-ugor és török-mongol népeknél az ősi időkben a bejáratot kapufának hívták, többnyire fából készült. Ezeket gondosan megfaragták, olykor emberformája volt, kapubálványnak is nevezték. A nyakánál keskenyebbre gyalulták, így őrizve meg a fej és a test kompozícióját. A halottak tiszteletére állították, hogy megóvja a családot a visszajáró szellemektől. Fejet is faragtak a kapufának és nagy tiszteletnek örvendtek ezek a szellembábuk, bálványként imádták őket. Az arcukra szemeket festettek, megmunkálták a szájukat, és orr gyanánt egy vascsőt helyeztek el.

   Az erős kötődést későbbi, rárakódott szokások is jellemezték. Aki hosszabb útra indult, az megcsókolta vagy megsimította a kapufát. Gömörben (ma: Szlovákia, Gemer) az is szokásban volt, hogy háztól való temetésnél a halottat egy percre letették a kapufánál, hogy elbúcsúzzon az otthontól és szeretteitől.

   A mondásnak van egy szelídebb változata is. Aki faképnél hagyja a társaságot, az szó nélkül, váratlanul távozik.

   A gyakoribb jelentése, hogy hűtlenül elhagy. Régen faluhelyen a fiatal lány a kapufánál, a faképnél várta kedvesét. Ha a legény hűtlen lett, nem ment el a találkára, faképnél hagyta a várakozó lányt. Azt se feledjük, hogy a kép szó arcot is jelent. Valaha a kapufára faragott arcot. (Akit képen vágnak, azt arcul ütik.)

   Egyelőre ennyit sikerült kinyomozni. Amíg jobb magyarázat nincs, fogadjuk el ezt.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7614709319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása