Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Adózó, fizess!

2019. március 22. - EuroAstra

szjabevallas2018.pngA  személyi jövedelemadó (SZJA) megfizetésével a magyar emberek (hivatalosan: magánszemélyek, adóalanyok, adófizetésre kötelezettek)  alkotmányos joguknak tesznek eleget oly módon, hogy minden jövedelmük adóköteles. Az adót beszedő Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkája az arányosság és a méltányosság elvén alapul. Célja az állami feladatok ellátásához szükséges források biztosítása. De nem árt ezen kívül néhány hasznos gondolat megfogadása, vagy mérlegelése.

-  A jövedelem bevallási nyomtatványhoz vaskos útmutató tartozik. Ha gondosan tanulmányozzuk és végül minden pontját megértjük, addigra nyugdíjba megyünk és nem kell adóznunk. Ha valaki azonnal megérti az SZJA útmutatót, azt már az életben nagyobb meglepetés nem érheti.

-  A NAV ellenőrei, revizorai furfangos emberek. Ezért nem elég, ha okosan készítjük el az SZJA bevallásunkat, az is kell, hogy a NAV emberei ne legyenek okosabbak nálunk.

-  Ha a fizetés egy részét zsebbe kapjuk, nem igazít el bennünket az útmutató.    Ekkor az SZJA bevallásnak valós története nincs. Azt az esetet, amelynek valós története van, tényfeltáró riportnak nevezik.

-  A hálapénzt bevallani nem szégyen, csak kellemetlen. Ezért nem is vallja be senki. Ilyen esetben az SZJA bevalláshoz tartozó bizonylatokat gondosan megőrizni felesleges, zavarja a tisztánlátást és vitákra adhat okot.

-  Az SZJA befizetésének rendszerét mindig tovább fejlesztik, racionalizálják. Minél fejlettebb egy SZJA-rendszer, annál kevesebb pénz marad a zsebünkben. Úgy is lehet fogalmazni, hogy minden SZJA-rendszer  átmeneti, csak azt nem tudjuk, hova megyünk át.

-  Jobb a kisebb jövedelem egy elfogadott adóbevallással, mint a nagyobb jövedelem a NAV kételkedésével és szigorú ellenőrzésével.

-  Az olyan demagóg kérdésre, hogy ki ellenőrzi a NAV elnökének SZJA-bevallását, nincs helyes válasz.

-  Világunkban semmi sem biztos, kivéve az éves SZJA-bevallás határideje. Ez jelenleg: 2019. május 20.

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7614707306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása