Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A világ legkisebb állama

2019. március 21. - EuroAstra

63.pngLegkisebb állam? Az embernek Monaco és San Marino jut először az eszébe. De nem, valójában a világ legkisebb állama a Vatikán, a katolikus egyház állama. Szinte minden adata a Guinness Rekordok Könyvébe való. Államformája a monarchia, pontosabban a teokratikus (egyházi uralom alatt álló) monarchia. Uralkodója I. Ferenc pápa, egyúttal a törvényhozás, végrehajtói hatalom és a legfelsőbb bíróság feje.

   Vatikán Állam területe 0,44 négyzetkilométer. Budapest legkisebb kerületének, Erzsébetvárosnak egyötöde. Lakónak száma 800. Megoszlása. 73 bíboros, 306 diplomata,  95 apáca, 102 pap és szerzetes, 86 a Svájci Gárda tagja és 138 lakos. Többségük vatikáni állampolgár.

   A Vatikán mint fogalom már az ókori Római Köztársaság idején létezett. A Tevere (Tiberis) nyugati partján elterülő mocsaras területet hívták így. Akkor lakatlan volt. Nero császár idején kocsiversenypályának használták. A vatikáni obeliszket is ő hozatta Egyiptomból és a versenypálya közepén állíttatta fel. Ez a hely volt sok keresztény mártíriumának színhelye is.

   A középkorban a római egyházmegye püspökeinek birtoka volt a hithű katolikus III. Pipin frank uralkodó jóvoltából. Már ekkor pápai államként emlegették, de színre lépett Napóleon. 1808 szeptemberében katonái körülfogták a Quirinalét, a pápa rezidenciáját, és hat ágyút szögeztek a pápai lakosztályra. Majd a császár rendeletileg megszüntette a pápai államot, Rómát és környékét pedig Franciaországhoz csatolta.

   1861-ben a pápai államot az Olasz Királysághoz csatolták. 90 évvel ezelőtt, 1929. február 11-én, a Lateráni-egyezmény eredményeként lett önálló állam.. Létének célja, hogy az Apostoli Szentszéknek, mint a katolikus egyház legfőbb intézményének biztosítsa az abszolút függetlenségét és nemzetközi téren garantálja szuverenitását. A Vatikán nagykövetei, életkoruktól és kinevezésük időpontjától függetlenül az országok diplomáciai testületének rangidős diplomatái, doyenjei.

   Vatikán államnak érdekeltségei vannak különböző, elsősorban olasz bankokban, illetve földtulajdonokban. Jövedelmeit egyéb forrásokból is kiegészíti: egyházi adók, adományok, kegytárgyárusítás, bélyegkibocsátás, és idegenforgalom. Az ország postája, a Post Vaticane olyan bélyeget bocsát ki, amely Olaszországban is érvényes. Önálló rádióadója (Radio Vaticana), televízióadója  (Vatican Central Television) és újságja  (L'Osservatore Romano) van. Továbbá helikopter repülőtere és vasútállomása.

   Így működik a világ legkisebb állama.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2814703660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása