Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Francia kártya nevek

2019. március 16. - EuroAstra

francia_kartya_szimbolumok.jpgFrancia kártya szimbólumok

 Treff. Fekete stilizált lóhere. A német „der Treff” (lóhere) szóból került a magyar nyelvbe. Találó kifejezés, a kártya és a szerencse édestestvérek. A négylevelű lóhere szerencsét hoz, ezt mindenki tudja. A hagyomány szerint minden levél szimbolizál valamit. Egy a hitet, egy a reményt, egy a szeretetet, és egy a szerencsét. Kár, hogy 10.000 háromlevelű lóherére jut egy négylevelű. Genetikai hiba, mondják a botanikusok. Tény, hogy a szilveszteri képeslapokon és a szerencsejátékokat szervező cégek logóján is feltűnik a négylevelű lóhere. Ha valaki ilyet talál, a szerencse fiának érezheti magát. Hogy miért? Mert hisz benne.

Pikk. Fekete lándzsahegy. A pika lándzsaszerű szúrófegyver. A francia „pique” (lándzsa) magyar jövevényszava. A bikaviadalon az állat kifárasztásának több szakasza van. Az egyikben a  kitömött ponyvával védett lovon bejövő pikador lándzsájával megszúrja a bika nyaktövén feldomborodó izomcsomót. Ettől az állat vállizmai annyira megsérülnek, hogy a bikaviadal további részében már nagyon nehezen tudja mozgatni a fejét. (Állatvédők szíves figyelmébe ajánlom a történetet.)

Káró. Piros, csúcsára állított rombusz. Magyar neve a latin „quadrus” (négyszög) szó nyomán alakult ki. A kvaternó a XIX. századbeli lottójáték négyes találata. (Arany János: Hídavatás,) Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a négyszög és a négyzet összetéveszthető. A négyszög minden oldala egyforma és négy derékszög képezi. A négyzet gyűjtőfogalom, ide tartozik a trapéz, a deltoid, a téglalap és még más síkidom is. Például a rombusz. Mindegyikre a 4-es szám jellemző. Csakúgy, mint például a kvartettre (vonósnégyes).

Kör. Piros szív. A francia „coeur” (szív) kiejtés szerinti átvétele; forrása a latin „cor”,   Ráth-Végh István kártyatörténeti könyvében olvashatjuk, hogy a francia kártyajáték feltalálása Charles Gringonneur, XV. századbeli francia festő nevéhez fűződik. Azzal a céllal találta ki és rajzolta meg a lapokat, hogy VI. Károly király kedvébe járjon. Ő eszelte ki a négy szimbólumot is. A kört a bátorság jelképének nevezte el.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5014690238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása