Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A pipás bulldog

2019. március 07. - EuroAstra

janda.jpgDr. Janda magánnyomozó üvegre festett, nagyméretű cégtáblája. Készült 1940 körül és Budapesten, az Teréz körút 34. házfalán volt eredetileg.

Messziről kell kezdenem a kutyus egyedülálló történetét. Vannak honfitársaink, akik különleges foglalkozást űznek, például magánnyomozók Ügyfeleik megbízásából kutatnak eltűnt személyek után, megfigyelik az üzletfél vagy üzlettárs viselkedését, nyomon követik a hűtlen házastársat.

   Magyarországon 1913-ban engedélyeztek először magánnyomozói tevékenységet. Amelyet 1949-ben betiltottak. A nyomozás szintúgy állami monopólium lett, mint a banki tevékenység, export-import, vállalatalapítás, könyvkiadás, valuta vétel-eladás és számos más dolog.

   A rendszerváltást követően a társadalmi, gazdasági átalakulások meghozták az áttörést a magánnyomozói munka újraindítása tekintetében. A 87/1995.(VII.14.) Korm. rendelet, majd az 1998. évi IV. törvény engedélyezi a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységet. Hangsúlyozva, hogy a magánnyomozó munka diszkrét, bizalmi jellegű tevékenység, a szakmaiság és a megbízó érdekeinek szem előtt tartása az elsődleges. Alapelv, hogy valaki nem adhat olyan megbízást, amire ő maga nem lenne jogosult. Tehát például a magánnyomozó nem léphet be más lakásába, nem szerezhet adatokat bankszámláról, nem hallgathat ki más személyt, csak az érintettek beleegyezésével. Ma Magyarországon 142 engedéllyel rendelkező magánnyomozó dolgozik.

   A múlt század negyvenes éveiben ennél sokkal többen voltak. Közülük is kiemelkedett  dr. Janda Miklós ügyvéd és magánnyomozó Budapest-Terézvárosban lévő irodája. Nem  különleges képességei révén, hanem egy reklámötlettel. Két dolog jellemezte Jandát, állandóan pipázott és volt egy gyönyörű francia bulldog kutyája. Nos, barátunk megtanította kutyusát arra, hogy a sétát szájában pipával végezze. Ez nem olyan ördögtől való, első kutyánk hosszú évekig egy mű-répával a szájában végezte napi sétáját, nem tette volna le a világ minden kincséért sem.

   Janda doktor ráadott a kutyára egy kabátkát. Ez semmilyen tevékenységében nem gátolta az állatot. A ruha két oldalán jól látható felirat állt. Dr. Janda Miklós magánnyomozó. Megfigyel, informál, nyomoz. Teréz körút. 34. A séta szombatonként és vasárnaponként a Teréz körút-Andrássy út-Nagymező utca környékén történt. A járókelők megbámulták a pipás bulldogot és akinek szüksége volt rá, Jandát bízta meg a nyomozással.

   A kutyusról nem találtam sehol semmilyen adatot. Ezért írtam meg történetét emlékezetből, hogy ne tűnjön el a feledés homályában.

 Gyanuja van Önnek, sanda, kinyomozza Dr Janda!

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3014672087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása