Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Árupiac: Jól teljesítenek az ipari fémek

2019. február 26. - EuroAstra

780_1.jpgA részvényektől a kötvényeken át az árupiacokig valamennyi eszközosztály jó teljesítményeket könyvelhetett el az elmúlt hetekben, főként az amerikai-kínai tárgyalások környékéről érkező optimizmustól hajtva. A piaci szereplők olyan mértékben koncentrálnak a kereskedelmi tárgyalásokra, hogy már nem is észlelik a gazdasági gyengülésre utaló figyelmeztető jeleket. Pedig a múlt héten Németországból és Japánból is kedvezőtlen adatok jöttek, és ugyancsak gyenge volt az Egyesült Államokban a tartós cikkek decemberi kereslete.

 

Az árupiaci rali egyik fő nyertesei eddig az ipari fémek, ahol a kínálati oldal problémái is támogatják az árakat. A réz esetében az ellátási kockázatok már hónapokkal ezelőtt is ellensúlyozták az akkor éppen kevésbé kecsegtető kereskedelmi tárgyalások negatív hatását és a gyenge gazdasági adatokat. A Glencore, a világ egyik vezető bányászati vállalata a legutóbbi negyedéves jelentésének prezentációjában szintén utalt a termelés lassulására.

 

Ugyancsak erősödött a palládium, annak ellenére, hogy csökkent az autóeladások üteme. A múlt héten a palládium ára elérte az unciánkénti 1500 dolláros árat: az autóiparban egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírások következtében a palládium iránti kereslet nagyobb ütemben nőhet, mint a kínálat.

 

Jól teljesít a platina, és az autógyártók felől érkező kereslet eltolódása a platina irányában a palládiummal szemben támaszt adhat a további erősödéshez. A sok befektető által az arany alternatívájának is tartott platina számára az egyik kockázat a palládium árának esése lehet, de az autógyártók kereslete és a kínálati oldal szűkössége miatt ennek most nem túl nagy a valószínűsége.

 

Az arany új lokális csúcsot ért el a múlt héten, 1350 dollár/uncia szinten, mielőtt profitrealizálás következett be. Várható az 1300 dollár/uncia támasz-szint tesztelése a következő napokban. Hosszabb távon több tényező is támogathatja az aranyat, így például a gyengülő dollár vagy a részvénypiacok esetleges túlárazottsága. Az arany menetelését leginkább a dollár újbóli erősödése vagy a Fed Nyíltpiaci Bizottsága kamatpolitikájának újabb fordulata állíthatja meg. Az arany következő ellenállási sávja 1365 és 1380 dollár/uncia között van.

Ole Sloth Hansen

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2814653545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása