Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az ingatlanpiaci tranzakciók 15-18%-át érintheti a változás -- A főváros külső agglomerációs területeit hozhatja helyzetbe a falusi CSOK

2019. február 23. - EuroAstra

image6_28.jpgA Magyar Falu program keretében bejelentett falusi családi otthonteremtési kedvezmény a teljes hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18%-át érintheti, és elsősorban a nagyvárosoktól távolabb eső településeken jelenthet segítséget az otthont keresőknek. A főváros környéki ingatlanpiacon nem fog jelentős változást okozni a Duna House elemzése szerint.

A falusi otthonteremtési kedvezmény az ország azon 5000 fő alatti kistelepüléseit érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Ezeken a településeken a megemelt, eddig csak újépítés esetén járó vissza nem térítendő támogatási összegeket kapják meg a családok a használt ingatlanok vásárlása esetén is. „A KSH adatai szerint 2017-ben az ingatlanpiaci tranzakciók 23%-a bonyolódott a községekben, azonban ebben az adatban még benne vannak a stagnáló, vagy gyarapodó községekben zajló adásvételek is, így a mostani jelentős kedvezmény körülbelül a tranzakciók 15-18%-át érintheti majd.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Pest megyét vizsgálva egyértelműen látszik, hogy a külső agglomerációs térségben találhatóak azok a települések, amelyekre vonatkozik a mostani kedvezmény. „A fővárostól 50-100 kilométeres távolságot kell megtennünk, hogy kedvezőbb feltételekkel tudjunk ingatlant vásárolni. Ez jellemzően akár kocsival, akár tömegközlekedéssel 1 óra feletti ingázással járhat naponta, amelynek idő és költségvonzatát is érdemes számításba vennünk a lakóhelyünk kiválasztása előtt.” – folytatta az elemzési vezető.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6714642534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása