Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Minden hangszeren játszanak

2019. február 18. - EuroAstra

daganat.jpg A cím szándékosan megtévesztő. A mondatot idézőjelbe téve kell érteni, egy szóban összefoglalva azt jelenti: sokoldalúak. Ám ez meg így túl szimpla. Ennél azért lényegesen többről van szó, bátran kijelenthetjük: emberéletekről! Jelenleg még elvesző életekről, melyeket talán meg is lehetne menteni. Összehasonlító statisztika jelent meg 2015-ben, az Európai Unióban nyilvántartásba vett leggyakoribb halálokokról. Ennek során a tüdőrák és a vastagbélrák tekintetében Magyarország számolt be a legmagasabb standardizált halálozási arányról.

somlyai-2.jpg Bizonyára sokan vannak, akik emlékeznek még a kálváriára, amit a hatalom annak idején dr. Béres Józsefre kényszerített. Az immunrendszert hatásosan támogató Béres-cseppek feltalálóját minden – akár törvénytelen - eszközzel is gátolni igyekeztek. A Béres-cseppek azóta már ott vannak a gyógyszertárak polcain, ám – szinte ugyanazok – most egy másik feltalálóval próbálnak hasonlóan elbánni. Már évtizedek óta folyik egy kutatás Magyarországon, melynek eredményeit a világ számos országában elismerik. A lényege: vannak olyan hidrogén atomok, melyek magjában a proton mellett egy neutron is van. A nehézhidrogén, tehát a deutérium, és a nehézvíz szerepét a történelemben – többé-kevésbé – jól ismerjük. Egy magyar kutató, dr. Somlyai Gábor még 1976-ban feltételezte, hogy a hidrogénionoknak jelentős élettani szerepe lehet, néhány évvel később a hipotézist kiegészítette a hidrogén nehéz változatával, a deutériummal és a hidrogén - deutérium izotóppár szerepét kezdte el kutatni. Arra volt kíváncsi, mi történik a daganatsejtekkel, ha csökkentett deutériumtartalmú tápfolyadékba helyezik át őket. Úgy gondolta; a deutérium és a hidrogén együtt szabályozhatja a sejtosztódást. A kísérletek kezdetén emlő- és prosztatadaganatból származó sejtek esetében bizonyosodott be, hogy a deutériummegvonás roppant hatásosan gátolja, állítja le a sejtosztódást. Az is kiderült, hogy az egészséges sejtek osztódását nem, vagy csak nagyon minimális mértékben befolyásolta. Az első publikáció erről 1993-ban jelent meg az Európai Biokémiai Társaság lapjában. Az azóta eltelt, több mint két évtizedben a kutatás nemzetközivé szélesedett és a témában több nemzetközi tudományos konferenciát is tartottak. A vizsgálatok Romániában, Japánban, Kínában, Svédországban, Franciaországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban is folynak, a kutatók külföldön nincsenek kitéve olyan támadásoknak, mint amit idehaza indítottak.

Állatkísérletek sora bizonyítja, hogy a daganatos egerek meggyógyultak, daganatuk eltűnt, ha csökkentett deutériumtartalmú vizet itattak velük. Az alacsony deutériumtartalmú víz hatóanyagot 1999-ben sikerült állatgyógyászati célra törzskönyveztetni, Vetera-DDW-25 néven, mint daganatellenes készítményt. Így az állatorvosok már közel húsz éve gyógyítani tudják az eljárással a daganatos kisállatokat. A cél természetesen már a kezdetekkor az volt, hogy emberek számára is gyógyszer legyen ebből, hiszen tudjuk, hogy Magyarországon minden hónapban háromezer ember hal meg daganatos betegség miatt! Azt a külföldi kutatások nagyon régóta visszaigazolják, hogy ami 1993-ban a cikkben megjelent, az igaz, tudományos módszerekkel reprodukálható. A deutérium hatását leírták a Shanghai Egyetem, az orosz Lomonoszov Egyetem, a Kalifornia Egyetem kutatói is és egyre többen állapítják meg, hogy a deutériummegvonás nem csak onkológiai vonatkozásban lehet hatásos, hanem az anyagcsere-betegségek körében is, mint például a cukorbetegség. Állatkísérletben a hosszú távú memóriát is javította a csökkentett deutériumtartalmú víz. Az ivóvíz deutériumtartalmát összefüggésbe hozták a depresszióra való hajlammal és igazolták a deutériummegvonás öregedési folyamatokat gátló hatását is. A sejtek képesek változtatni a deutérium–hidrogén arányt, ez egy nagyon precíz, szubmolekuláris szintű szabályozó rendszer egyik meghatározó eleme.

Idehaza viszont 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia Biofizikai Bizottságának állásfoglalásában kijelentették, nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy a csökkentett deutériumtartalmú víznek biológiai hatása lenne, és a kutatásokat az áltudományok körébe sorolták. Ezen az állásponton az Akadémia azóta sem változtatott, még 2017-ben is az áltudományok között említették a deutériummegvonás kutatását egy akadémiai előadásban. Ezt követően Somlyai Gábor az Akadémia Tudományetikai Bizottságánál eljárást kezdeményezett, közel hetven hazai és külföldi tudományos publikációt nyújtott be - eredménytelenül.

Az embernél is alkalmazható gyógyszerré nyilvánításhoz az Országos Gyógyszerészeti Intézet ú.n. Fázis - II klinikai vizsgálatot vár el. Ennek során lehet tapasztalatot szerezni arról, hogy egy potenciális gyógyszer-jelöltből lesz-e majd gyógyszer, igazolható, hogy nincsenek káros mellékhatásai, van viszont daganatellenes hatása. A csökkentett deutériumtartalmú vizet előállító HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 2012-ben egy befektetés révén jelentős gyógyszeripari beruházásba kezdett és megépített egy berendezést, amely képes gyógyszergyári körülmények között, gyógyszeripari minőségben előállítani a csökkentett deutériumtartalmú vizet (DDW). A DDW, mint aktív hatóanyag, az Európai Gyógyszerügynökségnél ma is be van jegyezve. A regisztrált hatóanyag és vizsgálati protokoll birtokában, 2014-ben újra kérvényezték a klinikai vizsgálat lefolytatását. Holland, lengyel, norvég és német szakemberekből egy csapat állt össze, valamint öt magyar klinika vállalta a vizsgálatok lefolytatását. Minden dokumentumot benyújtottak az Országos Gyógyszerészeti Intézethez, hogy a vizsgálathoz etikai engedélyt kérjenek, ők pedig továbbították a kérelmet az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai-farmakológiai Etikai Bizottságához. A Bizottság azonban nem járult hozzá, hogy a DDW hatóanyagot halálos beteg daganatos embereken, ellenőrzött, klinikai körülmények között teszteljék! Szlovákiában és Szerbiában azonnal megadták az engedélyt, miközben idehaza a Gazdasági Versenyhivatal harmincmillió forintra büntette HYD Kft.-t, mert szerintük a tudományos eredmények kommunikálása az élelmiszerként bejegyzett, és így emberi fogyasztásra engedélyezett, csökkentett deutériumtartalmú víz termékek reklámját szolgálta. Ez olyan mértékű gazdasági terhet rótt a kutatócégre, ami a vizsgálatok folytatását rendkívüli módon akadályozta.

preventa-1.jpg Az emberi fogyasztásra engedélyezett, és már húsz éve forgalomban lévő, csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz iránt viszont – szerencsére – nagyon komoly érdeklődés van Amerikától kezdve számos más országban. Kínából is jelentkezett olyan partner, aki a vizet forgalmazni kívánja. Az előkészületek megkezdődtek, az együttműködés segítené a klinikai vizsgálat lefolytatását is. A csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek bevitelét Japánban is engedélyezték, és több más országból komoly érdeklődés mutatkozik. A víz jelenleg is kapható, napjainkig több mint 50 országba jutott el. Isszák például Szlovákiában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Panamában, Ausztráliában, Németországban, Franciaországban, Angliában, Hollandiában, Indiában – és még sok más pontján a világnak. Idehaza legutóbb 2015-ben volt egy nemzetközi tudományos konferencia, ahol a külföldi tapasztalatok mellett, az itthoniakról is elhangzott, hogy 1827 daganatos betegnél, akik a hagyományos orvosi kezelés mellett itták a csökkentett deutériumtartalmú vizet, az onkológiai kezelés hatékonysága megtöbbszöröződött. Igaz, a vizet – testsúlytól és daganattípustól függő mennyiségben - hónapokon keresztül kell fogyasztani, de a tumortérfogat-csökkenés már néhány hét után mutatkozhat, később a daganat akár el is tűnhet, teljesen visszafejlődhet. Ugyanezt mutatják a két évtizedes állatgyógyászati tapasztalatok is. Az orvosok álláspontja idehaza változó, a támogatótól kezdve a kétkedőig. Külföldön más a helyzet. A HYD Kft. dolgozói reggel a Távol-Keleten lévő partnereikkel kezdik a közös munkát, délután pedig a Kaliforniában lévő partner cégekkel folytatják. Szóval minden hangszeren játszanak, rengeteg országban vannak jelen, építik a kapcsolatokat, bővítik a tudományos eredményeket, miközben a Magyar Tudományos Akadémia erről az egészről nem vesz tudomást! Ám ez nem gátolhatja meg, hogy egyszer végül hatékony gyógyszer válhasson a csökkentett deutériumtartalmú vízből, itthon… vagy külföldön!

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5914630002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása