Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Computer Art

2019. február 17. - EuroAstra

onarckep.jpgNam June Paik komputeres önarcképe

   Nam June Paik Koreában született amerikai művész volt az első, aki kísérletezni kezdett a komputer és a videó összekapcsolásával, így megalkotta a Computer Art művészeti ágat. Ennek keretébe mindazok a művészi szándékú kezdeményezések tartoznak, amelyek részben, vagy teljes egészében a számítógép segítségével jönnek létre. Komputer alkalmazásával elsősorban rajzokat és alakzatokat készítenek, amelynek során variálni és kombinálni lehet a látványt különböző tárgyakkal, fényképekkel.

 

   Paik úgy vélte, a technikai eszközök idővel teljesen háttérbe szorítják a hagyományos festészetet, mások viszont meglehetősen szkeptikusan tekintenek a komputer művészeti teljesítményére. A vita elsősorban arról folyik, miben és milyen mértékben nyilvánul meg a művész kreativitása az ilyen jellegű alkotás folyamán. (Szerintem az így létrehozott alkotások ugyanúgy hordozhatják az alkotó filozófiai, illetve gondolati világát, mint a hagyományos festészet. Még hasonlóságot is felfedezhetünk az így keletkezett képek és a szokásos módon megfestett képek között.)

   Az első jelentősebb komputer művészeti kiállítást 1986-ban rendezték Londonban, és ugyanott alakult meg a világ első komputer művészeti társasága is. Az említett művész díjat alapított, ez a Nam June Paik Award, amely az egyik legrangosabb média-művészeknek járó elismerés.  A díj kifejezetten olyan alkotókat hivatott támogatni, akik nem félnek a művészeti konvenciók mellőzésétől. a transzdiszciplináris kifejezésmódtól és feladatuknak tekintik a kulturális szakadékok áthidalását.

   Az idén tizedikként megrendezendő kiállításon a díjra jelölt öt művész munkái lesznek láthatók a münsteri Westfälischer Kunstverein impozáns falai között. A nemzetközi zsűritagok között olyan nevek szerepelnek, mint Hanne Mugaas a norvég Kunsthall Stavanger igazgatója, Kristina Scepanski a Westfälischer Kunstverein vezetője és Anne-Claire Schmitz, a brüsszeli Art Space La Loge alapítója. Az ünnepélyes díjkiosztó tavasszal várható.

   Magyarország sem maradt ki ebből a művészeti ágból. 2018. október 11-14. között a Millenáris D pavilonjában megnéztem a Magyar Elektrográfiai Társaság „Art market Budapest” elnevezésű kiállítását, ahol a műveket meg is lehetett vásárolni. Én nem vásároltam a kollekcióból, de meggyőződésem, hogy művészeti életünk szegényebb lenne ezen alkotások nélkül.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4414630704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása