Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Domonkos templom és kolostor

2019. február 15. - EuroAstra

tizian.jpgTiziano: Bűnbánó Magdolna. 

Külföldön járva olykor hatalmas meglepetések érik az embert. Ez történt Horvátországban, a tengerparti Dubrovnikban, amikor a Sponza-palota mögött a Ploce kapu közelében beléptünk a kolostor kerengőjén át a Szent Domonkos templomba. Belépőjegy 30 kuna (1300 forint), egy kedves pap végig kísért bennünket.

   Ha megengedik, mondanék néhány szót rendünkről. A Prédikátor Testvérek Rendjét, a dominikánusokat III. Honoriusz pápa alapította a XIII. században. A szegénységi fogadalmat komolyan vették. Nem lehettek sem egyéni, sem közösségi vagyontárgyaik,  koldulással tartották fenn magukat. Tevékenységük és hivatásuk a keresztény hit védelme és terjesztése volt, amit oktatással, igehirdetéssel és prédikálással értek el. Mindez a keresztény tanítások mély ismeretét követelte meg, ezért tanintézményeket nyitottak a nagyobb városokban, így az akkor Velence irányítása alá tartozó Raguzában, a mai Dubrovnikban is. Rendünk tagjait a mai napig képezzük a kolostorunkban.

   A helyiek szerint a XIV. században épült templom és kolostor egy csendes oázis, amelyet a látogatók az évszázadok során pihenésre és szellemi kikapcsolódásra is használtak. Az épület-komplexum gótikus és korai reneszánsz stílusú, páratlanul szép kőfaragásokkal, árkádos ívekkel. A kerengő közepén egy ma is működő kút. Ahová nézünk, mindenütt pálmafák, bokrok, a rend gazdag patrónusainak sírkövei. Egy kis ajtón belépve előttünk Európa első gyógyszertára teljes korabeli berendezéssel. Másik kapun a kolostor múzeumába érünk. És itt ért bennünket a meglepetés. A vallási műtárgyak, miseruhák, ezüst tárgyak és festmények között megláttuk Tiziano Bűnbánó Magdolnáját..A világ legnagyobb múzeumai is szívesen elhelyeznék műkincseik között.                                                                   

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr814627462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása