Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Cseh Filmkarnevál 2019.

2019. február 11. - EuroAstra

cseh.jpgImmár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Cseh Filmkarnevál, hogy elhozza Budapestre a legfrissebb, a 2018-as év legjobb cseh filmjeit.  A Filmkarnevál fő támogatója immár hagyományosan a Staropramen.

 

Új arcok éve. „Míg fesztiválunk elmúlt évfolyamaiban többször is a múltba tettünk utazást, és a retrospektív programokkal neves cseh alkotókra fókuszáltunk, az idei az új arcok, a filmes debütálások és műfaji kísérletezés éve. A 2018-as év gazdag terméséből nem volt könnyű válogatni, de a kínált menü remélem, örömöt szerez úgy a klasszikus cseh humor, mint a formailag igényesebb filmek kedvelőinek. Filmjeinket a család témája köti össze. Míg a Hétvégi ház eladó című nyitófilm a családi vagyon eladása ürügyén humorosan vizsgálja a megromlott családi viszonyokat, a Domestik a családalapításra való patologikus alkalmatlanságot elemzi. Az Egy kis időre és A papa Volgája a családi titkokra próbál fényt deríteni különböző eszközökkel, míg a Miss Hanoi című krimi a Csehországban élő vietnámi közösség egzotikus világába vezet el bennünket, ahol a család fogalmának jelentése kulturálisan és társadalmilag is különbözik. A család szétesésére, és annak megakadályozásáért folyó harcra az elvonóban játszódó Szomorú férfiak mosolya, a családi veszteségekre pedig Az elárult arany és a Jan Palach című filmek reflektálnak. A cseh mozi nagyszerű évet tudhat maga mögött, és a Filmkarneválnak köszönhetően ennek Önök is részesei lehetnek!”

 

A vetítéseket követő beszélgetéseken három film alkotóit személyesen is köszönthetjük a Toldi moziban. A Hétvégi ház eladó után vendégünk lesz Tomáš Pavlíček rendező és Bárdos Judit színésznő, a Domestik után Adam Sedlák rendező, Jiří Konvalinka színművész és Jakub Jíra producer, a Miss Hanoi után pedig Zdeněk Viktora rendező és producer, valamint Ha Thanh Špetlíková színésznő.

 

Cseh Filmkarnevál 2019

Filmleírások és vetítési időpontok:

 

Február 13., 19:30 - Hétvégi ház eladó

A film után vendégünk lesz Tomáš Pavlíček rendező és Bárdos Judit színésznő.

A család hétvégi háza kihasználatlanul áll az erdőben, ezért a szülők az eladását tervezik. Előtte azonban az anya egy utolsó rendes családi összejövetelt szeretne tartani. A család többi tagja nem lelkesedik, mert tudják, hogy semmi jóra nem számíthatnak. A nagyapa lélekben már egészen másfelé jár, az apa a műfajtól is rosszul van, a fiú pedig szeret a pohár fenekére nézni, ilyenkor pedig ironikusan regél környezetéről, és persze szétesőben lévő kapcsolatáról a barátnőjével. Nagymama specialitásai az ártatlan kérdések, amelyekkel a többieket az őrületbe kergeti. Kiegyensúlyozatlan lányuk sikeres német barátja egyedüliként örül a kiruccanásnak, de csak azért, mert nem tudja, mi vár rá. Hamar elillan a remény, hogy egy idilli hétvégét töltsenek együtt az erdőszéli nyaralóban, de az igazi kaland csak reggel kezdődik, amikor a család észreveszi, hogy a nagyapa eltűnt. A nyomok az erdőbe vezetnek…

 

Február 14., 19:30 - Domestik

A film után vendégünk lesz Adam Sedlák rendező, Jiří Konvalinka színművész és Jakub Jíra producer.

Roman, a profi kerékpáros balesete után kemény edzéstervvel és szigorú életvitellel próbál visszajutni a csúcsra. Hogy tovább javítsa a teljesítményét, a hálószobában felállított oxigénsátorban alszik. Ezt nehezen viseli a felesége, aki már régóta vágyik egy gyermekre. A kapcsolatuk minden oxigénsátorban töltött éjszakával változik. Vajon ebben a klausztrofób közegben sikerülhet még lélegzethez jutniuk? Adam Sedlák elsőfilmes rendező minimalista tanulmányát az emberi test és a kapcsolatok széteséséről már forgatókönyvként is díjazták.

 

Február 15., 18:15 - Szomorú férfiak mosolya

A Szomorú férfiak mosolya olyan sikeres férfiak történetét tárja elénk, akik a pohár sűrű emelgetésével az élet legmélyebb bugyraiba süllyedtek. Olyan mélyre, ahonnan már csak felfelé vezet út. Az alkohol elleni harc közben Josef olyan emberekkel találkozik, mint az egykori válogatott biatlonista, aki részt vett a világ egyik legnehezebb versenyén, az Ironmanen, vagy Milan, a zseniális tanár és hivatalnok, aki viszont abban hisz, hogy a világűr küldötte. Van, akit elárult a felesége, van, aki német melegpornóban játszott, és ott van Tomáš is, aki túl messzire ment a mostohalányával ápolt kapcsolatban. A függőségből már nincs kiút, az alkoholt csak más függőséggel lehet helyettesíteni. Mondjuk egy maratonfutással…?

 

Február 15., 20:00 - Miss Hanoi

A film után vendégünk lesz Zdeněk Viktora rendező és producer, valamint Ha Thanh Špetlíková színésznő.

Az észak-csehországi Varnsdorf városában Kříž rendőrkapitány egy gyilkossági ügyben nyomoz. Hamarosan kiderül, hogy a szálak a helyi vietnámi közösségbe vezetnek. Valaki azonban igyekezett eltitkolni az eredeti indítékot. Abban, hogy beleláthasson az üzleti érdekek és klánok mozgatta hierarchikus világba, az első vietnámi származású cseh rendőrnő lesz a segítségére. Az ellentmondásos páros – a fiatal, saját elképzelései szerint élő emancipált nő, és az idősödő, szarkasztikus nyomozó, akinek a munkája az élete – nem csak a bűntény titkaira derít fényt, hanem az egymás megismeréséhez és elismeréséhez vezető utat is keresik. De mindketten sorsdöntő elhatározás előtt állnak: a szigorú családi hagyományok tiszteletét vagy az igazságot válasszák.

 

Február 16., 18:15 - Jan Palach

Éppen ötven évvel ezelőtt, 1969 januárjában az egyetemista Jan Palach felgyújtotta magát a prágai a Vencel téren, hazája 1968-as szovjet megszállása ellen tiltakozva. Palach Csehszlovákia nemzeti hőse lett. A film egy megalkuvást nem ismerő fiatal férfit mutat be, aki elment a végsőkig abban a reményben, hogy felrázza a megszállás után közönybe süllyedt ország lakosságát. Élete utolsó hónapjait követhetjük nyomon, ahogyan a szerető fiú, ragaszkodó barát és érdeklődő diák lélekben az „első számú fáklyává” válik. A megszállt Csehszlovákiában még ketten gyújtották fel magukat tiltakozásul. Húsz évvel később, 1989-ben a Palach emlékére szervezett tüntetések is hozzájárultak a kommunizmus csehszlovákiai bukásához.

 

Február 16., 20:30 - Az elárult arany

Egy történet a szenvedélyes szerelemről, a kosárlabdáról és az életeket befolyásoló politikáról. A film története 1938-ban, Csehszlovákia német megszállása alatt kezdődik, amikor a kosárlabdaválogatott zsidó származású edzője egyik napról a másikra eltűnik. A háború után megrendezett genfi kosárlabda EB-n a fiatal jogász és élsportoló Franta megismerkedik egy lengyel emigráns táncosnővel, akivel végzetes szerelmi viszonyba kezdenek. Történetük, melynek alakulására a nagypolitikán kívül két egymással szemben álló alak, az egykori edző, Valenta és a sporthivatalnok, Hrabal is befolyással van, 1951-ben csúcsosodik ki, amikor Európát már hosszú időre kettéválasztotta a vasfüggöny.

 

Február 17., 18:30 - Egy kis időre

A filmdráma főhőse egy kisfiú, Jakub, aki váratlanul rájön, hogy az egész eddigi élete hazugság volt. Kénytelen vagy azonnal felnőni, elfogadva az illúziói szertefoszlását, vagy… rosszul végezheti. Senki nem segíthet rajta. Az anyja sem, aki hazudott neki: ő találta ki a mesét az apukájáról, akit azért nem ismerhet, mert egy óceánjárón járja a tengereket. Az apja sem, aki egész életében rá se hederített, és most is csak azért akar gondoskodni róla, mert a házasságából származó „igazi” fiát nem érdekli. És a nővére sem, aki tizenhat évesen szintén arra a felismerésre jutott, hogy az élet teljesen más, mint amilyennek képzelte, és akinek ugyanúgy összetört a szíve.

A forgatókönyv alapjául szolgáló elbeszélés Petra Soukupová magyarul is megjelent, Eltűnés című kötetében olvasható.

 

Február 17., 20:30 - A papa Volgája

A jelmeztervező Eva váratlanul megözvegyül. Férjének, Ludvíknak arra sem maradt ideje, hogy megossza feleségével a titkát: közös lányukon, Terezán kívül van egy Terezával egyidős, házasságon kívüli fia is. Legalábbis erre utal egy gondosan elrejtett és véletlenül előkerülő gyermekrajz. Eva úgy dönt, hogy nem foglalkozik a váratlan felfedezéssel, de Tereza, akinek éppen széthullóban van az élete, belekapaszkodik a féltestvér csodás felbukkanásába. Anyjával Ludvik veterán Volgájávala volt szeretők és régi barátok nyomába erednek, hogy felfedjék a titkot.

 

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek vetítésre.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Műsorfüzet: https://issuu.com/czechcentrebudapest/docs/cseh_filmkarnev_l_2019

 

2019. február 13-17.

A Staropramen bemutatja: Cseh Filmkarnevál 2019

Toldi mozi

 

http://toldimozi.hu

http://budapest.czechcentres.cz

https://www.facebook.com/events/381168512640988

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3114616308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása