Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Van-e még lehetőség az olasz kötvénypiacon?

2019. február 10. - EuroAstra

2_13.jpgOlaszország gazdasága a negyedik negyedévben 0,2%-kal szűkült, a két vezető politikai párt között villongások vannak, de a befektetők egyelőre nem izgatják magukat, maradnak az olasz pénzpiacon, és látszólag nyugodtan ülnek a ketyegő bombán.

 

A 10 éves olasz államkötvény hozama az októberi lokális csúcstól, 3,68%-ról 2,58%-ra esett, vagyis több mint 100 bázispontot csökkent mindössze 4 hónap alatt a gazdasági bizonytalanság ellenére, aminek talán az a legfőbb oka, hogy a piac úgy véli, hogy megszűntek a feszültségek Olaszország és az Európai Unió között. Ami a költségvetési vitát illeti, ez majdnem így is van, sikerült megállapodni egy 2,04%-os deficitben, ami azért több, mint az EU kezdeti célja, de ezt az olasz kormány az EU feletti győzelemként kommunikálja. A vezető pártok EU-ellenes retorikája továbbra sem enyhült, de most már a bevándorlási politikák különbözősége került előtérbe.

 

Mindezek tetejébe egyre nyilvánvalóbb, hogy a két kormánypárt nem fér meg egymással, az olasz polgárok kezdenek hozzászokni egy előrehozott választás gondolatához.

 

A 10 éves olasz államkötvények hozama a múlt hétvégén el is indult fölfelé, és azóta már több mint 30 bázispontot emelkedett. Ha előrehozott választások lesznek, a 10 éves állampapír hozama nagy valószínűséggel eléri a 4%-ot, mivel az EU-ellenes Matteo Salvini vezet a közvéleménykutatások szerint.

 

Jó kereskedési lehetőség lehet a rövid távú olasz állampapírokban, mivel ezek árfolyama gyorsabb ütemben eshet a választások által generált kockázatok miatt, mint a hosszú lejáratú papíroké, a magasabb hozamok pedig valószínűleg stabilizálódni fognak a választások után.

 

De nem csak rossz hírek érkeznek Olaszországból, néhány szektor a politikai és gazdasági kockázatok ellenére is jól teljesít: ilyen például a pénzügyi szektor. Az Intesa negyedik negyedéves jelentése meghaladta az elemzők előzetes várakozásait, az adózás utáni eredmény 3%-os volt. Az Intesa Olaszország második legnagyobb bankja, az S&P és a Fitch minősítése szerint BBB kategóriájú, a Moody’s szerint Baa1. Az Intesa több kötvényt is kibocsátott amerikai dollárban és euróban, és mivel a magas hozamú papírok közé tartoznak, ezért a dollárban kibocsátott papírok különleges figyelmet érdemelhetnek. A 2022 júliusi lejáratú egyik kötvényük jelenleg 5%-os hozamot kínál 3 és fél évre, 250 bázisponttal többet a hasonló lejáratú amerikai állampaírokhoz képest. Persze az árfolyam eshet, ahogy a recesszió elmélyül, de a befektetőknek így is jó alkalom „zárolni” a pénzük egy részét egy figyelemre méltó hozammal, és egy egészséges vállalati háttérrel.

 

Azt azért fontos hangsúlyozni, hogy sok kis- és közepes bank helyzete ennél rosszabb, a nem teljesítő hitelek (NPL) magas állományával küzdenek – alapos megfontolást igényel tehát az olasz pénzügyi papírokba való befektetés.

 

De a pénzügyi szektoron kívül is vannak olyan kötvénybefektetési lehetőségek, amelyek egyszerre kínálják a kibocsátó jó minőségét, a magas hozamot és USD-elszámolást. Például az ENI, az olasz székhelyű olaj- és gázipari multi, amelynek a 2023 szeptemberi lejáratú papírja közel 4%-os hozamot kínál.

 

Azok a befektetők tehát, akik növelnék a magas hozamú kötvények felé a kitettségüket, jó alkalmakat találhatnak az olasz kötvénypiacon.

Althea Spinozzi, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6814614444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása