Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A trojka

2019. február 10. - EuroAstra

trojka.jpg Koromnál fogva sok mindent tudok, amit tizenéves keresztlányunk nem. Ez nem az  intellektuális kapacitásom csökkenésének, hanem a társadalom és a technológia gyors változásának következménye. Különben is fordítva még inkább igaz, a programvezérlésről azt sem tudom, eszik-e, vagy isszák. A kerigyereknek (ő találta ki ezt a szót kiskorában) az ilyesmi a kisujjában van. Egy beszélgetés során viszont kiderült, nem is hallott még soha a trojkáról. Talán egy ital, olyasmi, mint a vodka?

   Figyelj kerigyerek! Elmagyarázom. A kerekes-tengelyes szekerek első vontatói valószínűleg az ökrök voltak. Elterjedésük fátlan vidékeken kezdődött, ahol nem ütközött haladásuk természeti akadályokba. Később, a Mezopotámiában élő sumerek a lovakat fogták be szállításra. Ez Kr. e. 4.000 körül már megtörténhetett. Következett a lovak háziasítása, fogatolása. A szekerek tökéletesítését a harci alkalmazás tette lehetővé.

   Az első merev tengelyű kerekes szekérbe fogott lovakat négyes járommal (quadriga), vagy hármassal (triga) csatárláncba fogták a rómaiak. Így rohamozták meg az ellenséget, letarolva állásaikat. A kerekeket tovább fejlesztették, megalkották a nagyobb strapabírású küllős kereket. A hajtás módszere is finomodott, a lovakat edzették, idomították, jól irányíthatóvá tették. Békeidőben lovasversenyeket tartottak.

   Nagyobb távolságok leküzdését, az ellenséges népek leigázását, területi hódításokat értek el a korszerűbb technikát alkalmazó népcsoportok, a hettiták, asszirok, hurriták. Évszázadok teltek el, majd megjelent az trojka.

   Az ősi orosz fogatolási módszer. A trojkában, a világon egyedülállóan különböző módon járó lovakat fognak be a kocsi elé, télen a szán elé. A középső ló általában nagy termetű speciálisan edzett ügetőló, míg a két szélső lónak galoppoznia kell. Ezzel a fogat nagy,     40–50 kilométeres óránkénti sebességet is képes elérni és azt hosszabb időn keresztül tartani, mivel a lovak a speciálisan megosztott terhelés miatt kevésbé fáradnak. Az első világháborúban még sikerrel alkalmazták a trojkás géppuska-szekeret is.

   Egy szó mint száz, szó sincs szeszes italról. Vágod, kerigyerek?

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5114617026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása