Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Leleplezzük az E-számokat! -- 3 dolog, amit nem tudtunk az adalékanyagokról

2019. február 08. - EuroAstra

unnamed_98.jpg„Minél több E-szám van a termékben, annál egészségtelenebb”, „A mesterségesen előállított anyagok veszélyesek” – számtalan ezekhez hasonló városi legenda szól az adalékanyagokról, így nem csoda, hogy gyanakodva nézzük a csomagoláson felsorolt, sokszor komplikáltnak tűnő neveket. A Coca-Cola kutatásából nemrég kiderült, hogy rengeteg félreértés van az élelmiszerek összetevői kapcsán, az áltudományos hírek pedig a hamis teóriák terjedését erősítik. Itt az ideje, hogy félretegyük a tévhiteket: az Okoscímke.hu most lerántja a leplet az E-számokról.

  1. Mindegy az eredet

Csak amiatt, mert mesterséges adalékanyagot is tartalmaz a termék, nem lesz kockázatos a fogyasztása: az azonos szerkezetű anyagok hatása is megegyezik, függetlenül attól, hogy szintetikus vagy természetes eredetűek. Vásárlás során tudatosan tanulmányozzuk a címkén szereplő feliratokat és csak azért, mert a közismert C-vitamin helyett E-300-at látunk a csomagoláson, nem kell azonnal visszatennünk a polcra: a kettő pontosan ugyanaz. 

 

  1. Bennünk is vannak

Bár az élelmiszercímkéken felsorolt, sokszor bonyolultan és ijesztően hangzó elnevezések és E-számok a mesterségesség hatását kelthetik, valójában ezeknek egy része természetes módon az emberi szervezetben is jelen van. A tejsav (E-270) például az izmokban megtalálható, a sósav (E-507) a gyomorban fordul elő, a glicerin (E-422) a zsírszövetekben, a propionsav (E-280) pedig az izzadságban is fellelhető.

 

  1. Van határ

Bár valóban igaz, hogy az élelmiszer-adalékanyagok kapcsán van tudományosan megállapított megengedhető napi beviteli érték (ADI), ezt azonban egyáltalán nem könnyű meghaladni, sőt! Jól megfigyelhető ez a leggyakrabban használt ízesítők, az édesítőszerek esetében: például összesen 6 liter, aszpartámmal édesített üdítőitalt kellene naponta meginni ahhoz, hogy túllépjük ezt a beviteli értéket.

 

Az adalékanyagokkal és a tudatos élelmiszerfogyasztással kapcsolatban további hasznos információkat találhatunk az Okoscímke.hu weboldalon és a Coca-Cola Journey korábbi cikkében.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9914611356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása