Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Becsődölt csődeljárás

2019. január 29. - EuroAstra

index_270.jpg2015. Emlékezetes év a bajba jutott családok életében. Hatályba lépett a törvény, az eladósodott magánszemélyek adósságcsapdából való kikerülését célzó új jogintézmény, a magáncsődeljárás hazai jogrendbe történő bevezetése. Az aktus adós és hitelezőik érdekeinek összehangolásával, állami felügyelet mellett valósul meg. Az adósságok rendezésének eredménye a csapdából történő szabadulás.

2019. Emlékezetes év a bajba jutott családok életében. Megkezdődött az eladósodott magánszemélyek adósságcsapdából való kikerülését célzó új jogintézmény, a magáncsődeljárás hazai jogrendből való kivezetése. Megpróbáltam annak utána járni, miért csődölt be a családi csőd intézménye? E célból rejtett kamerát helyeztem el        F. István Bertalan, a bajba jutott család fejének nagyszobájában. Felvétel indul!

-  Halihó! Azért jöttem, hogy segítsek. Én vagyok a csődgondnok, aktivista, szociális munkás és mérlegképes könyvelő, kisujjamban a csődkezelés. Hát, hogy vagyunk, hogy vagyunk? Szorítja a cipő az adóst?

-  Valami tévedés lehet én nem adós vagyok, hanem áldozat. Nehéz gyerekkor, egyhetvenes kolbász vacsorára, félelmetes osztályfőnök, diktatórikus társadalmi rendszer. Anyukám nem nevelt, rosszul bánt velem. A társadalom velem szemben elfogult és  ellenséges.

-  Akkor itt valami nem gömbölyű kérem. A környezettanulmányban az áll, hogy lakást vett jelzálogra, autót és más tartós fogyasztási cikkeket vásárolt rövid és hosszú lejáratú hitelre. Ön munkanélküli, szakképzetlen, iszákos, a felesége közmunkás, öccse  váratlanul visszatért sikertelen külföldi útjáról, neki sincs munkája és most együtt laknak. Viszont mindannyiuknak jó étvágya van.                                                

-  Kétségtelen, hogy családom rendszeres jövedelme nem elégséges a felhalmozott adóssággal kapcsolatos törlesztési kötelezettségem teljesítésére. De az önkormányzathoz beadott segélykérelmeimet rendre visszautasították. Itt vannak a papírok.

-  De akkor miért kért csődvédelmet?

-  Úgy gondoltam, felhívják a hitelező bankokat, cégeket, valamint az Elektromos Műveket és más közüzemeket, továbbá a társasház közös képviselőjét, hogy követeléseiket harminc napon belül terjesszék elő, bizonyítékokat is csatolva. Harminc napon túl jogvesztés. Ezután majd szép sorjában megkezdődhet a követelések behajtása állami támogatással. Vagy ha nem, hát nem! Ismerem a jogaimat.

-  Most mit csináljak magával?

-  Kérdezze meg szomszédaimat, milyen ember vagyok. Rendes ember, mindenkinek előre köszönök, soha nem kések a közgyűlésről, nem verem a feleségemet, a szomszéd néninek felviszem a bevásárlókosarát, megsimogatom a házban lakó gyerekek buksi fejecskéjét.

-  Rendben. Először is adjuk el az autót. Bevételre teszünk szert és egy sor fizetési kötelezettségtől megszabadulunk.

-  Azt már nem. Elsősorban munkaeszköz, álláskeresésre is használom. Másodsorban az autót négymillióért vettem devizahitelre. Ha eladnám a kis kocsit, másfelet kapnék érte.

-  Kedves uram, tudom, ön dohányzik és naponta két csomag cigarettát szív. Azt is tudom, hogy nem könnyű abbahagyni a dohányzást! De talán egy csomag elég lenne kétnaponként. Akkor havi negyvenötezer forinttal megkezdhetnénk a lakáshitel törlesztését.

Na, menjen a *****!

Hogy hová menjek?

Takarodjon innen!

Kérem én visszaadhatom a csődgondnoki megbízást. Nem erőltetem. A segítségnyújtást. Még tucatnyi ügyfél várj rám. A viszontlátásra.

(A jogalkotó nem érti, miért kellene a családi csődtörvényt hatályon kívül helyezni?)

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9714594072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A csődeljárás 2019.03.21. 16:55:07

A csődeljárás egy fizetésképtelenségi eljárás. A csődeljárás során az adós vállalkozás fizetési haladékot kap, és a hitelezők, valamint az adós csődegyezség megkötésére tesz kísérletet. A csődeljárás célja elsődlegesen az, hogy az adós vállalkozás fize…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása