Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Unortodox életrajzok

2019. január 28. - EuroAstra

i_karoly.jpg

I. Károly angol király

(1600-1649)

Kilenc törvényes gyermeket nemzett. Törvénytelen utódainak számát konzervatív történészek a mai napig próbálják felderíteni. Hitt a királyok isteni kegyelme alapján történő uralkodásának tanában, amely szerint önállóan dönthet az állam ügyeiben. Trónra lépését követően feszültség alakult ki közte és a Parlament között, mert királyi előjogaira hivatkozva korlátozni próbálta a képviselők jogait. Országában népszerűtlen volt, adókat vetett ki a gazdagokra.

   Nem volt egy szerencselovag. A protestánsok utálták, mert felesége, Bourbon Mária katolikus hitűnek született. Károly uralkodása közben kitört a polgárháború a skótok elfogták, de ügyesen megszökött. Cromwell elfogatta, börtönbe csukatta. Még ez sem volt elég, Hazaárulásért perbe fogták, halálra ítélték. A hazaárulózás azóta sem ment ki a divatból.

1649. január 30-án, az ítélet végrehajtásának napján rendkívül hideg idő volt. Az uralkodó meleg ruhákat kért. Ne gondolja már a kivégzést végignéző tömeg, hogy a félelemtől didereg. A vesztőhelyre Bibliáját és sakk-készletét vitte magával. Az utolsó szó jogán beszédet tartott, majd hosszasan imádkozott, végül jelezte, készen áll. Aztán a bárd lesújtott, a hóhérsegéd felmutatta a levágott fejet. Amelyet visszavarrtak a törzsre, az egész testet bebalzsamozták, és a Windsor-kastélyba vitték, ahol VIII. Henrik sírja mellett helyezték örök nyugalomra.

 

ii_karoly.jpgII. Károly angol király

(1630-1685)

Apja kivégzésekor Károly 16 éves, Cromwell seregei őt is üldözik, másfél évtizeden át rokonai és  hívei kegyelemkenyerén él emigrációban..A nőfaló ifjú Franciaországban bujkált sűrűn váltogatott szeretőivel együtt. De nem érezte magát biztonságban, mert a cromwelli köztársaság erősödött és attól félt, hogy kiszolgáltathatják őt Angliának, ahol köztörvényes bűnözőként őt is halálra ítélik. Ezért rendszeresen változtatta tartózkodási helyét, hol Franciaországban, hol valamelyik rajnai hercegségben, hol spanyol fennhatóság alatti németalföldi városokban húzta meg magát.

    1658-ban meghalt Cromwell, felcsillant annak a lehetősége, hogy visszatérhessen szülőföldjére. Mindent meg is ígért a híres bredai nyilatkozatában. A puritán életvitelből lassanként kiábrándult, rend után áhítozó istenadta nép kitörő lelkesedéssel fogadta. George Monck tengernagy és a parlament maradék tagjai által egybehívott gyűlés döntött. Megkoronázták.

   Ám a franciák és a hollandok nem nyugodtak. Ruyter tengernagy a Temzén a király és London lakóinak szeme láttára felgyújtotta az angol hajóhadat. Károly 1674-ben békekötésre kényszerült XIV. Lajossal. Gondolom, gyermekeivel vigasztalódott. Feleségétől, Braganca Katalin portugál infánsnőtől (hercegnő) nem, de különböző szeretőktől legalább 15 törvénytelen gyermeke született.

   Viszont nevéhez fűződik a híres Habeas Corpus, az angol jogelv, amely kimondja, hogy törvényes vád, illetve bírósági határozat hiányában ne lehessen a személyi szabadságától megfosztani senkit.

 

 

iii_karoly.jpgA jövendő III. Károly angol király

(1948-    )

 

Csak megszületnie volt nehéz. A walesi hercegnek mindent szabad. Vitatható magánélete közismert. Szeretők sora, két házasság, részleteket mellőzném. Hivatalos megszólítása Királyi Fenség, a lányoknak a Sir (Uram) megszólítás volt kötelező még a legintimebb pillanatokban is. Érdekes lehetett. Számos külföldi kitüntetést, kinevezést, érdemrendet és érdemérmet kapott. Nyolc lovagrend tagja és kilenc tiszteletbeli doktori címet gyűjtött be az Egyesült Királyság és Új-Zéland egyetemeiről disszertáció nélkül. Nem semmi!

   Károly a trónra várás szempontjából megdöntötte az időrekordot: hivatalosan édesanyja, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő csaknem 67 éve ül az Egyesült Királyság trónján, vagyis a herceg hivatalosan ugyanennyi ideje a brit trón első számú várományosa. Magát az emberi jogok védelmezőjének és elkötelezett környezetvédőnek tartja. Én is magamat, bármit is jelentsen ez.

   A bulvárlapok szerint beszól, ha valami nem tetszik neki. A BBC-portréműsorban megígérte, hogy uralkodóként már nem fog mindenbe beleszólni. II. Erzsébet királynő nagyszabású vacsorát rendezett elsőszülött fia 70-éves születésnapjának tiszteletére a Buckingham-palotában.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9414591962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása