Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Unortodox életrajzok

2019. január 27. - EuroAstra

karajan.jpgHerbert von Karajan

(1908-1989)

  Világhírű osztrák karmester. Sok kitűnő szimfonikus- és operazenekart vezényelt, számtalan komolyzenei lemezfelvételt készített. Operaházak, zenekarok, zenei fesztiválok igazgatója, művészeti vezetője. Ő állította össze és hangszerelte az Európai Unió himnuszát. Kétségtelenül a XX. század egyik legjelentősebb dirigense.

   Nagy bakit követett el 25-éves korában, később maga is megbánta. Ugyanis osztrák létére elbűvölte a tény, hogy a Harmadik Birodalom jobban teljesít. Belépett a nemzetiszocialista pártba és a vezér ünnepelt karmestere lett. Így írt róla a párt lapja: „Ő az az ember, aki a mi újjászerveződő művészeti életünket el tudja indítani abban a szellemben és abban az irányban, amelyet pártunk követel.”

   Karajan rövid idő alatt Németországon kívül is hírnévre tett szert. Biztos kézzel választotta ki a munkatársait. Egy idény műsorterve hat nyolc operapremiert, tizenkét bérleti hangversenyt, nyolc szimfonikus hangversenyt írt elő. Az előkészítéseket mások végezték Karajan, a birodalmi karmester csak a főpróbákon jelent meg.

   Aztán lassanként rájött arra, hogy ő csak biodíszlet a vezérek mellett, kihasználják propaganda célokra. Bocsánatot kért és haláláig vezette a Bécsi Filharmonikusokat, tíz évig volt a bécsi Staatsoper igazgatója, dirigált a Milánói Scalában, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. Amikor New Yorkban vendégszerepelt, sokan tüntettek ellene, de ez nem zavarta túlságosan. Nyugodjék békében!

 furtw_ngler.jpg

Wilhelm Furtwängler

(1896-1954)

 Ő is világhírű karmester, de német. Ismerői tudják, hogy vezénylési technikája egyedülálló. Hol vigyázzban állva, könyökét derekához szorítva apró mozdulatokkal dirigált, hol széttárt karokkal, mintha repülne, színészi mozdulatokkal integetett pálcájával. A zenével együtt repült behunyt szemmel. A zenészek imádták. Persze a közönség is. Másik jellemzője kellemetlen, a beszéde. Pontosabban ennek hiánya. Dadogva, hadarva, motyogva, érthetetlenül beszélt, nem is adott interjút soha. Értelmi fogyatékosnak csúfolták irigyei, a zenekar tagjaival persze hajszálpontosan szót értett.

   Nagy tiszteletnek örvendett más karmesterek körében. Még az általában teljes ellentétének és vetélytársának tekinthető Toscanini is, amikor arra kérték nevezze meg a világ legjobb karmesterét, rávágta: Furtwängler!”

   Leghíresebbek Beethoven, Brahms, Bruckner és Wagner bemutatói voltak, noha a modern zeneszerzők műveit, például Hindemith-et, Schönberg-et is kiválóan vezényelte. 1932-ben  ő dirigálta Prokofjev V. zongoraversenyének világpremierjét, a szerzővel a zongoránál. Több alkalommal vezényelte Bartók Béla műveit is. Köszönet érte!

 klemperer.jpg

Otto Klemperer

(1885-1973)

 A világ egyik legnagyobb karmestere rosszkor született, rossz helyen. Vagy ötven évvel előbb, vagy árja családban kellett volna csecsemőként debütálnia. Amikor a radikálisok hatalomra kerültek Németországban, menekülnie kellett. Nem számított, hogy néhány hónappal korábban Hindenburg birodalmi elnöktől megkapta a legmagasabb német kitüntetést.  Az Egyesült Államok tárt karokkal várta, azonnal megkapta az amerikai állampolgárságot. A második világháború után, 1947-ben a Magyar Állami Operaház vezető karmestere lett. A következő négy évadot a budapesti zenei élet aranykorának nevezte el az utókor.

   Hiszik, nem hiszik, legtöbbször gumicsizmában vezényelte az előadásokat. Mozart, Puccini, Verdi, Rossini, Wagner, felejthetetlen bemutatók. Az egykori Magyar Rádió felvette az előadások egy részét, ezek meg is maradtak. Klemperer memoárkötetében Tóth Aladárról, mint élete legjobb opera igazgatójáról emlékezik meg. Azt írja, olyan lehetőségeket kapott, amit soha, sehol sem. Szimfonikus zenekarok, két színház, korlátlan próbalehetőség, nagyszerű muzsikusok és énekesek.

   Megmagyarázhatatlan tény, miért is választotta évekre Klemperer országunkat a munkahelyéül. A Scala, a Metropolitan, a Royal Opera House helyett. Ez már örökre az ő titka marad.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3114590280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása