Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Parafadugó

2019. január 24. - EuroAstra

dugo.jpgParafa nem létezik. Parának hívják az öreg fák ágain vagy törzsein keletkező vastag, lefejhető kérget. Kereskedelmi használatra elsősorban a tölgyfa kérge a legalkalmasabb. A világ legnagyobb parafatermelője Portugália. A parafa különösen dugónak alkalmas, mert rugalmas, ugyanakkor a nedvességet nem engedi át. A világban termelt parafa mintegy 60%-ából dugókat készítenek. A dugót egy darabban vágják ki a fa kérgéből. Szorosan feszül a palackba, semleges ízű és természetes anyag. Előkelőbb helyeken a parafa dugót az ital tálalása után kis ezüsttányéron illik az asztalra helyezni.

    A dugók mintegy felét Portugáliában gyártják. Másik felét a világ minden táján, például Magyarországon is. A Nemzeti Parafa Művek NYRT. vezérigazgatója közölte  a hírt, a cég megvásárlására ajánlatot tett egy kínai parafa feldolgozó gyár. Amely megbízói által nagy mennyiségű magyar parafa részvényt vásárolt fel a különböző európai tőzsdéken.

   Ez év január 10-én mind a szakmai, mind a szélesebb közvélemény méltatlankodva és jogos felháborodással fogadta a hírt. Ugyanis a Nemzeti Parafa Művek NYRT. jelenleg negyven országba exportálja a parafadugót, elsősorban pezsgőpincészeteknek. Keresett cikk a világpiacon, mert a magyar parafadugó tartós, rugalmas, kopásálló, dekoratív és nem utolsó sorban környezetbarát. És most itt állunk ezzel az alattomos próbálkozással. A Nemzeti Parafa Művek NYRT. dolgozói, továbbá civil szervezetek, szakmai testületek követelik az állam beavatkozását. Olyan törvényért harcolnak, amely megtiltaná a nemzeti cégek eladását külföldi befektetőknek.

   Ez év január 20-án mind a szakmai, mind a szélesebb közvélemény örömmel és büszkeséggel fogadta a hírt, hogy a Magyar Parafa Művek NYRT. meg kíván vásárolni egy koszovói parafa feldolgozó céget, miután megbízói által már jelentős mennyiségű részvényt szerzett a különböző európai tőzsdéken. Mégpedig Európai Uniós támogatás nélkül. A gyár dolgozóinak, a civil szervezeteknek, a szakmai testületeknek öröme és büszkesége jogos, a magyar vállalkozói tehetség újabb bizonyítékát vélik felfedezni a tranzakcióban.

   Nemzeti cégünk dolgozói, továbbá civil érdekvédők, szakmai kamarák harcolnak az állam beavatkozásáért. Olyan törvény megalkotását szorgalmazzák, amely adókedvezményt adna a sikeresen működő és legalább harminckilenc országba exportáló magyar vállalkozásoknak.

   A harc még nem dőlt el, a labda a döntéshozók kezében van.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5114584346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása