Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Csökkent az olaj ára az amerikai készletjelentés hatására

2019. január 19. - EuroAstra

images_155.jpgSzerdán jött ki az Egyesült Államok energiainformációs hivatalának (EIA) heti jelentése a különböző olajok és finomított termékek felhasználásának és készleteinek heti alakulásáról. A jelentés szerint az olaj és az üzemanyagok kínálata immár a harmadik egymást követő héten haladta meg a keresletet, ami egy közepes mértékű profit-realizálást váltott ki a piacon. Habár az EIA heti jelentései az energiahordozók globális piacának csak egy kis részébe adnak betekintést, a jelentések a rendszerességük és megbízhatóságuk okán komoly figyelemnek örvendenek az olajjal (is) foglalkozó kereskedők, befektetők, vagyonkezelők körében, és az algoritmikus kerekedési stratégiák számára is fontos információforrásoknak számítanak.

 

A jelentés szerint a nyersolaj-termelés új rekordot ért el, 11,9 millió hordó/nap értékkel, miközben a nyersolaj és a finomított termékek készletei 1,26 milliárd hordóra emelkedtek, ami 63 millió hordóval több, mint a szezonális átlag.

 

Mivel az Opec-hez tartozó és a szervezeten kívüli olajtermelő országok eddig sikeresen együttműködtek a kínálat szükséges korlátozása érdekében, és várhatóan ezután is mindent megtesznek ez ügyben, ezért a keresleti oldal marad a fő bizonytalansági tényező. Ebből következően az olajárak legfőbb mozgatói a jelenlegi stádiumban a makrogazdasági fejlemények, akárcsak a részvénypiacok vagy a vállalati kötvények esetében. Nem véletlen, hogy a WTI és az S&P 500 határidős index 30 napos mozgó átlagárainak korrelációja 2011 óta most a legmagasabb. Ezek ismeretében az olajjal kereskedő piaci szereplők számára a jelenlegi körülmények között a részvénypiacok mozgása lehet az egyik legfontosabb információforrás, ha rövid távú pozíciók felvételéről van szó.

 

Az EIA előrejelzése szerint a nyersolaj iránti kereslet januárban napi 1,54 millió hordóra emelkedik – az Opec előrejelzése szerint a januári kereslet 1,29 millió hordó/nap lesz. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken teszi közzé az olajpiacról szóló havi jelentését, amelyben az ügynökség is ad előrejelzést a januári keresletre.

 

Ole Hansen, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3014568506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása