Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Állatbarát Budapest

2019. január 18. - EuroAstra

allatok.jpgFővárosunk állatbarátságához nem férhet kétség. Ha teszünk egy kis sétát és megfigyeljük a közterületek névtábláit, azonnal kiderül, miért. Akkor lássunk neki! Indulás a Lánchíd budai hídfőjétől északi irányba. Vidra-utca, Ponty-utca, Kacsa-utca. Itt nyílt meg a főváros első kínai étterme éppen 50 évvel ezelőtt, 1979-ben. Kanyarodjunk vissza a Medve utcába. Németh László „A Medve-utcai polgári” című könyvében megírja tanári-orvosi kényszerpályáját az iskolában.

   Aztán a meredek Csalogány-utcán felfelé megyünk, irigykedve fedezzük fel a Szerencsejáték Zrt. központját, ők biztos tudják a szombati nyertes lottószámokat. A Csalogány utca vége összeér a Hattyú-utca elejével. Megcsodáljuk a Hattyú-házat, amely egy sajátos építészeti jelenség, a magyar organikus stílus egyik kiemelkedő alkotása. Teszünk egy kunkort a Nyúl-utca felé, megéri, gyönyörű villák sorakoznak, szívesen laknék ott. Akárcsak a közeli Lepke-utca egyik kertes házában.

   Egy pillantás a túloldalra, Békásmegyer, Pók-utca, Bogár-utca, Pacsirta-tér, Seregély-utca, majd a várkörnyéki Párduc-utca, Harkály-utca felé, aztán irány Újbuda, Sashegy. Farkasrét. Madarak tárháza. Fürj-utca, Vércse-utca, Gébics-utca, Sirály-utca, Veréb-utca. Megcélozzuk a pesti oldalt. A Tigris-utcán, Szarvas-téren át.

   Zilahy Lajos 1922-ben, 31 évesen írt egy regényt. A fáma szerint nyolc nap alatt készült el vele. Halálos tavasz volt a címe. Vihart kavart, ahogy a belőle készült film is. A könyv Zilahyból sztárírót csinált, a film pedig megteremtette Karády Katalin kultuszát. A filmet a Tigris-utca egyik házában és környékén forgatták.

   A Szarvas-téren áll az Arany Szarvas Vendéglő, sőt, vadvendéglő. Tudnék mesélni róla, két évtizedig az Arany Szarvas Társaság tagjaként ez volt a törzshelyünk, de most nem erről van szó. Az Egér-út is errefelé van.

   Vissza a Lánchídhoz, hipp-hopp, már Pesten is vagyunk. Belváros, az exkluzív üzletekkel tarkított Kígyó-utca, Haris-köz, Galamb-utca. Errefelé volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság székháza, most a Teve-utcai új épületben dolgoznak. A Sas-utcán átgyalogolva a 2-es metróval a Pillangó-utcáig utazunk. Átszállunk a HÉV-re, irány Sashalom. Sasvár-utca.

   Ezután vissza a Belváros felé. Zerge-utca. Bocsánat, az a régi neve. Később Horánszky-utca, majd Makarenkó-utca, aztán ismét Horánszky. A 16. számon az Emich-palota, Emich Gusztáv, az Athenaeum Kiadó és Nyomda elnök-vezérigazgatójának lakhelye. Megmaradt a gyönyörű kovácsoltvas kapu és lépcsőház korlát, továbbá a fafaragások. A széles kapun most is beférne a fiáker, a kapuval szemben az udvaron át istálló. Egy darab XIX, század a Józsefváros elit részén.

   Terjedelmi okokból nem folytathatjuk utunkat. Pedig van még Holló utca az Erzsébetvárosban, Sárkány utca mégpedig kettő, a VIII. és a XIX. kerületben és Kakas utca a XVIII. kerületben, amely hajdan Pestszentimre volt. Egy szó, mint száz, Budapest állatbarát város. Erről jut eszembe, Állatkerti-út is van, a Bagolyvár utcán át juthatunk oda. .

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5214568844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása