Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Szerencse

2019. január 15. - EuroAstra

szerencsepatko.jpgHölgyeim és uraim! Azért hívtuk egybe ezt a tudományos tanácskozást, mert számos középiskolától olyan értesítést kaptunk, hogy nem tudják elmagyarázni a diákoknak, mi a szerencse. Önök az általános tudományok, a pszichológia és a pedagógia legnevesebb szakértői. Kérem, válaszoljanak a kérdésre. Mi a szerencse?

-  A szerencse délszláv eredetű jövevény szó. Szerb, horvát és szlovén nyelven sreca.  Magyar változata igen korai, a XI. században szrencsának mondták, ebből az alakból a szóeleji mássalhangzó-torlódás ejtéskönnyítő feloldása formálta ki a szerencse szavunkat.

-   Nem egészen erre gondoltam, tisztelt tanult munkatársam, nem az etológiai megközelítésre. De azért köszönjük.

-  La Rochefoucauld, a XVII. században élt francia író ás moralista szerint bármilyen előnyös tulajdonságokat is ad a természet az embernek, egymagában nem teremt sikert, csak a szerencsével társulva.

-  Ha lehet, ne majmoljuk a külföldi tudósokat, van nekünk erre magyar mondásunk is. Egy marék szerencse többet ér egy zsák pénznél.

-  A majmolás szó nem illik egy ilyen tudományos konferenciához, ezért visszautasítom. De ám legyen. Eötvös József talán elég jó lesz tanult társamnak. Azt írja, hogy a szerencse mezőt ad, de a győzelmet rajta csak az erény vívhatja ki.

-  Én másként közelíteném meg a kérdést. Mikor a szerencse meglep azzal, hogy előkelő helyre állít, anélkül hogy fokról-fokra vezetett volna oda, vagy tehetségünk emelte volna odáig, lehetetlen jól megállnia helyet és méltónak látszani a betöltésére.

-  Kérem tudós társaimat, mellőzzük a politikát. Van még más meghatározás is?

-  Fortuna, a szerencse istenasszonya csak az igyekvő emberhez talál oda.

-  Így már sokkal jobb. Van még hozzászóló?

-  Talán még egy magyar szólásmondás. Jövő-menő vendég a szerencse.

-  Köszönöm, akkor összefoglalnám. A szerencse egy értelmetlen, kiszámíthatatlan, irányíthatatlan valami, amely az események kedvező vagy kedvezőtlen alakulását okozza egy személy, egy csoport, vagy egy nép életében. Egyetértenek tudós kollégáim? Igen? Akkor az ülést berekesztem. Az eredményt az iskoláknak továbbítom. Mindenkinek sok szerencsét kívánok.

                                                   

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4614561046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása