Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Gyimesi táncok és kötetlen örömzene a Fonóban

2019. január 12. - EuroAstra

Új táncanyag, a közösségi zenélés élménye és remek koncertek várják a közönséget a Fonóban 2019-ben is! Az év mozgalmasan zárult a Sztregova utcai Zeneházban több koncerttel, táncházzal, hajnalig tartó Folk Szilveszterrel. A 2019-es év sem lesz kevésbé izgalmas, a régi, kedvelt sorozatok mellett újdonságokkal is készül a Fonó.

 

Idén először az Átlátszó Hang Fesztivál különböző eseményei költöznek a házba. Legközelebb január 13-án Rohmann Ditta improvizációs kurzusa, január 19-én pedig összetett zeneoktatási műhelyfoglalkozásokra kerül sor.

Átlátszó Hang fesztivál

Az improvizáció szabadsága lehet rendszerszintű? Ha ázsiai hangszerekre európai zeneszerzők írnak zenét, akkor az európai vagy ázsiai rendszerű zenének számít? Hányféle hangmagasság létezik? Képzőművészet és zene együtt kettős rendszert alkot? Rendszer a lelke mindennek. 2019. január 4-20. között hatodik alkalommal kerül sor az Átlátszó Hang újzenei fesztiválra. Számos hangverseny, interaktív beavató foglalkozás, zenepedagógiai műhelyfoglalkozás, családi- és gyerekszínházi előadás, kiállítás és moziest is szerepel a tizenhét nap programjában, amelyből három esemény a Fonóban lesz:

Január 10. Szirtes Edina Mókus, Rohmann Ditta és Kemény Zsófi

Január 13. Rohmann Ditta improvizációs kurzusa (A belépés ingyenes)

Január 19. Zeneoktatási nap számos neves művész-tanárral és műhelyfoglalkozással

 

A kötetlen zenélés élményét más módon is zászlajára tűzi a Fonó.

Ősszel indult a Fonó session sorozat, kötetlen közösségi örömzene az ír sessionök mintájára. A program azóta rendkívül népszerű lett, hiszen bármely, zenét kedvelő laikus, hobbizenész, vagy akár profi muzsikus csatlakozhat ezekhez az alkalmakhoz, amelyen zenészek segítségével, de nem kurzusszerűen muzsikálnak együtt a résztvevők. Minden hétfőn és minden második kedden így az ír, a moldvai, a gyimesi, a görög és a padkaporos (tekerős), valamint a jazz sessionökre várjuk az érdeklődőket.

 

Az új év Fonó Szerda táncalkalmain gyimesi táncokat tanulhatnak a részvevők kezdő és haladó csoportokban Fitos Dezső és Kocsis Enikő vezetésével. Minden alkalommal lesz énektanítás is, a 18.30-kor kezdődő oktatást 20.00 órától táncház követi.

“Gyimes egyedülállóan szép rétegét adja népi kultúránknak. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága messze kiemeli őt az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül. A gyimesi tánc és muzsika megigéz. A gardon monotonitása, a hegedű virtuózan intenzív játéka, a ropogtatások vérbősége, a sirülések szédületes hömpölygése, a hófehér viselet adta méltóság, a karincák kecsessége, a lassú magyarosok szívszaggató asszimetriája, a keservesek életeket megéneklő fájdalma olyan mély zamata ennek a kultúrának, hogy az ember beleszédül. De ez a beleszédülés jó.” (Berecz István, a Fonó népzenei igazgatója)

A koncertprogramban fellép a Meszecsinka és a Napfonat (jan. 12.), majd Bozzay Zina (lásd: https://euroastra.blog.hu/2019/01/07/lemezbemutato_turnera_keszul_bozzay_zina_es_a_vadalma_egyuttes) amerikai születésű magyar népdalénekes mutatja be új lemezét (jan. 26.).

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=vSFf4nSwpyU

http://www.fono.hu

https://www.facebook.com/fonobudaizenehaz

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6214556520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása