Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tragikus történet

2019. január 11. - EuroAstra


bauer_sandor.jpgA szokásos napi telefonbeszélgetést folytattam barátommal, amikor eszébe jutott valami. Figyelj, olvastam a prágai Vencel-térről írt soraidat. Pontosabban azt, hogy ott gyújtotta fel magát 1968-ban a „Prágai tavasz” leverése ellen tiltakozó Jan Palach és Jan Zajíc, Szóval nekünk is volt egy ilyen mártírunk, azt hiszem Bauernek hívták és nagyon fiatal volt. Nézz utána és írjál róla.

   Megtettem. Fantasztikus történet bontakozott ki belőle. Bauer Sándor 16-éves autószerelő tanoncra nagy hatással volt a prágai tiltakozó, életét áldozó két fiatal. Akkora hatással, hogy végrendeletet írt és búcsúlevelet hagyott hátra barátainak. Táskájába benzines palackokat tett. besétált a Nemzeti Múzeum kertjébe. Úgy gondolta, déltájban a park zsúfolásig tele lesz diákokkal, így sokan láthatják majd a tettét. 1969. január 20-án délben vásznat csavart a testére, hogy az a benzint magába szívja, elővette a benzines palackokat, lelocsolta, majd egy gyufával felgyújtotta magát. Miközben teste lángolt, két kis nemzeti színű zászlót lobogtatott. A Múzeumkertben hamarosan két-háromszáz ember gyűlt össze, segítségére siettek, eloltották a lángoló testét és mentőt hívtak.

   Harmadfokú égési sérülésekkel szállították be a Központi Honvéd Kórház égési osztályára. A kórtermet rendőrök őrizték, sikertelenül próbálták kihallgatni. Két nappal később bírói végzéssel előzetes letartóztatásba helyezték, az akkor már haldokló fiút. Nyomozók tartottak házkutatást szülei lakásában, ahol megtalálták végrendeletét és búcsúlevelét. Amelyben olyan mondatok szerepeltek, hogy ő is megteszi, amit cseh testvérei megtettek. Háromnapos szenvedés után, január 23-én belehalt sebeibe.

   Az ügyre vonatkozó valamennyi iratot, jegyzőkönyvet határozatlan időre titkosították. Halálhírét február 5-én (!) közölték az újságok. Olyanformán, hogy Bauer Sándor 17 éves budapesti ipari tanuló, aki már korábban is öngyilkosságot kísérelt meg, a Nemzeti Múzeum kertjében ruháját leöntötte benzinnel, majd meggyújtotta, Súlyos égési sebekkel szállították kórházba, ahol nem élte túl a tettét.

   Ungváry Krisztián egyik írásában az szerepel, hogy a rendőrség teljes hírzárlatot rendelt el az üggyel kapcsolatban. További tiltakozó cselekményektől tartva mindenre kiterjedő nyomozás folytattak. Mivel szervezkedés nyomait nem sikerült találniuk, a barátai elleni eljárásokat megszüntették. Sírját azonban még éveken át figyelték a temetőőrök, hogy jelentsék ha csoportos látogatók keresik fel a sírt. Mindez csak a rendszerváltás után került napvilágra, amikor feloldották az esetre vonatkozó iratok titkosítását.

   Bauer Sándor emlékét tábla őrzi a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél. 2012. március 18-án (Sándor-napon) a budapesti Mátyás téren felavatták mellszobrát

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1014551814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása