Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Fővárosok emblematikus helyszínei

2019. január 06. - EuroAstra

a_belgradi_var.jpgBelgrád, Kalemagdán. Hazánk történelme nem bővelkedik győztes csatákban. Emeljük ki a legnagyobbat, a nándorfehérvári diadalt, a magyar–török háborúk döntő csatáját. 1456. július 421. között a magyar és szerb hadsereg Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán óriási túlerőben levő ostromló seregével szemben.

   Mi is történt akkor pontosan? A török sereg megkezdte a vár ostromát. A helyzet reménytelennek tűnt, ekkor a vártól elzártan állomásozó Hunyadi János áttörte a török hajózárat a Dunán, és csatlakozott a várat védő sereghez. Az egyesült magyar hadsereg visszaverte a törököket, majd kitört a várból, és a 70 éves szerzetes, Kapisztrán János irányítása alatt álló keresztesek segítségével döntő vereséget mértek a török hadseregre, Az eseményt a hadtörténelem legjelentősebb magyar győzelemként tartja számon. A győzelem mintegy hetven évre megállította a törökök nemcsak Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását, de további Európa felé történő terjeszkedését is. III. Kallixtusz pápa rendeletével bevezetett déli harangszó a keresztény világban azóta a nándorfehérvári diadalra emlékeztet.

   Mielőtt felmennénk a Várba, vessünk egy pillantást a várfalra, ahol a legenda szerint Dugovics Titusz élete árán akadályozta meg, hogy a gaz török harcos kitűzze a lófarkas félholdas zászlót a várra. Majd irány a Zsigmond-torony és máris megérint bennünket a „genius loci”, a hely szelleme. A Kalemagdán ma szabadtéri nyitott régészeti múzeum.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2614535704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása