Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Fővárosok emblematikus helyszínei

2018. december 23. - EuroAstra

vencel_ter_praga.jpgPrága, Vencel tér. Nem is tér, formája inkább egy széles sugárútra hasonlít, mint egy hagyományos térre. Téglalap alakú, 750 méter hosszú, 60 méter széles. Minden pontjáról látni a neo-klasszicista stílusban épült Cseh Nemzeti Múzeum impozáns épületét és  IV. Károly lovasszobrát. A tér névadója Szent Vencel, Csehország védőszentje.

IV.(Luxemburgi) Károly német-római császár, cseh király (1316-1378), nevéhez fűződik a Német Aranybulla kiadása. És Prága intenzív fejlesztése, melynek nyomai mindmáig láthatóak a városon. Nevét őrzi a Károly híd és Karlstein vára is.

   Károly a XIV. század közepén alapította meg Prága új városrészét a vásárok számára. A mai Vencel tér volt Európában a második legnagyobb lóvásártér, délkeleti részét a lakosok ma is Ló-kapu névvel említik. A tér számos történelmi esemény színhelye, ugyanis a prágaiak hagyományosan itt tartották ünnepeiket. 1918-ban Alois Jirásek író, politikus, a cseh Függetlenségi Kiáltvány szerzője, a szobor előtt jelentette be Csehszlovákia függetlenségét az Osztrák-Magyar Monarchiától.

   Két évtizeddel később a megszálló német csapatok tömegdemonstrációkra használták a teret. Itt gyújtotta fel magát 1968-ban a „Prágai tavasz” leverése ellen tiltakozó Jan Palach és Jan Zajíc, és itt voltak a legnagyobb tömeggyűlések az 1989.-i „bársonyos forradalom” idején. Ekkor adta át a hatalmat Csehszlovákia Kommunista Pártja békés keretek között a cseh emberjogi mozgalomnak, amely kiírta a választásokat és bekövetkezett a rendszerváltás.

   A Vencel tér ma nyüzsgő, élettel teli területe Prágának, ahol számos sokcsillagos hotel,  üzlet, étterem, bár, mozi, színház, kiállítóterem, valamint a Palác Koruna irodaház és bevásárlóközpont található. A tér felső végén álló Nemzeti Múzeumot 1891-ben nyitották meg. (Itt látható Európa legnagyobb ásvány- és féldrágakő gyűjteménye.) Az épülettel szemben áll a térre néző Szent Vencel szobra. Tulajdonképpen I. Vencel fejedelem, aki a magyar Honfoglalás utáni évtizedekben uralkodott és terjesztette a kereszténységet.

   Prágában járva ne mulasszunk el a Vencel téren eltölteni néhány órát. Könnyen megközelíthető. A prágai metró A vonala a tér alatt húzódik, és két megállója is van a tér két végénél.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7514507436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása