Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Adnan Mohammed Khashoggi

2018. december 22. - EuroAstra

khashoggi.jpgA fegyverkereskedőket általában titok övezi. Nem így Khashoggit, aki a XX. szézad második felének háborúiból gazdagodott meg. A Google-keresőben 117.000 találatot kaphatunk róla. A „rossznyelvek” Arab Playboy-nak nevezik, mert elképzelhetetlen luxusban él és nem veti meg a földi örömöket.

   Gazdag Szaud-Arábia-i családban született, apja I. Ibn Saud király udvari orvosa volt. Khashoggi iskoláit Alexandriában és az amerikai  Stanford Egyeteme végezte. 1964-ben, 29-éves korában beszállt a fegyverüzletbe. A Közel-Kelet gazdag „olajállamai” erősen érdeklődtek a magas színvonalú háborús eszközök iránt. A kitűnő amerikai kapcsolatokkal rendelkező fiatalember  a Lockheed termékeit „terítette” az érdeklődő és fizetőképes arab országoknak. Mintegy 50 cégét a Luxemburg-i adóparadicsomban jegyezte be.

   A fegyverkereskedelemben a haszonkulcs 100 %-nál kezdődik. 1970-ben Khashoggi már a világ milliárdosok között volt 4 milliárd dollár becsült vagyonnal. Érdekeltségei lettek a kőolaj-kereskedelem, az egyiptomi turizmus és az amerikai ingatlanpiacon is. Bár ez utóbbiba belebukott az USA  ingatlan- és bankszektorából 2006 végén kiindult  pénzügyi válságba, a fegyverüzlet virágzott. Vagyona ekkor már 50 milliárd dollárra rúgott.

   De a jegenyefák nem nőnek az égig. Khashoggi belekeveredett egy amerikai adócsalási és megvesztegetési ügybe. Nemzetközi elfogatóparancs nyomán őrizetbe vették Svájc fővárosában, Bernben és három hónapi fogság után kiadták az Egyesült Államoknak. Ahol 10 millió dollár óvadék ellenében szabadon bocsátották. Majd hogy-hogy nem felmentették a vádak alól.

   A Nagy Francia Forradalom alapvető dokumentuma az „Emberi és polgári jogok nyilatkozta”, amelyet 1789-ben fogadott el az Alkotmányozó Nemzetgyűlés. Kezdő sorai a következők: Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik. Ez pontosan így is van. Csak aztán a pici babát hazaviszik, Vagy egy riói favelába, vagy egy rijádi háromszáz szobás palotába.

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr614505488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása