Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Szófejtés

2018. december 02. - EuroAstra

kep_35.jpgSzakmai körökben jól ismerik a Tungsram, a nagy magyar elektrotechnikai óriásgyár történetét. 1918-ban alapította Aschner Lipót (1872-1952), aki nem volt műszaki ember, de kitűnő érzékkel válogatta ki munkatársait. Kiváló mérnököket, tudósokat. akiknek nevét ma már iskolák, kutató intézetek, közterületek őrzik. Hevesi Gyula, Bay Zoltán, Pfeifer Ignác, Heller Lszló, Bródy Imre,  a magyar műszaki és természettudományos haladás úttörői. Ők tették világszert ismertté a volframszálas izzót, autólámpákat, elektroncsövet, fénycső lámpatesteket.

   A vállalatot is utolérte a történelem, 1949-ben államosították, majd a rendszerváltás előtti évben, 1989-ben az amerikai General Electric „privatizálta”, vagyis megvette a magyar államtól. 2018-ban a GE eladta a céget Jörg Bauer német üzletembernek, a GE Magyarország korábbi elnökének. Ehhez a vállalathoz tartozik a fényforrás üzletág Budapesten működő európai, közel-keleti, afrikai és török regionális üzleti központja is.

   Kíváncsi voltam, honnan ered a Tungsram szó és mit jelent? Nekiláttam. Szövevényes történet bontakozott ki, vissza kellett nyúlni a XVIII. századhoz. Először az hittem, angol, vagy amerikai vezetéknév. Például Georg Tungsram, nem is hangzik rosszul. De kiderült, szó sincs ilyesmiről. 

   Karl Wilhelw Seele (1742-1786) német származású svéd kémikus, nem mellesleg ő fedezte fel az oxigént (!), kísérletezés közben volfrámsavat állított elő a „tungsten” elnevezésű ásványból. Ez a képződmény ércanyaggal kiöntött kőzethasadékokban, úgynevezett telérekben tömegesen fordul elő. Seele nevezte el tungsten-nek (svédül „nehéz kő”).  Német nyelvterületen Wolframnak hívják. A magyar volfrám név a wolframit ásványból ered, amelyet német bányászok neveztek el. Wolfrahm, szó szerinti fordításban „farkashab”, a kohósítást zavaró, felhabzást okozó hatásra utalva.

   Így juthatunk el a keresett szó eredetéhez. A Tungsram mozaikszó, két szó összeolvadásából származik. A volfrám angol nevének, a Tungsten szónak, és a német Wolfram szónak az egyesítéséből.)

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6514408042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása