Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Aranyozott pisztollyal gyilkolt, a nép Robin Hoodként tisztelte

2018. november 28. - EuroAstra

chapo.jpgDokumentumfilm El Chapóról, a rettegett mexikói drogbáróról. Óriási érdeklődés mellett kezdődött el New York-ban Joaquín Guzmán, vagyis El Chapo büntetőpere. A drogbáró és más hírhedt maffiavezérek, például Pablo Escobar életéről a HISTORY mutat be remek színészekkel dramatizált, de a véres valóságot dokumentarista hűséggel bemutató sorozatot.

 

Példátlan biztonsági intézkedések mellett kezdődött november 13-án New York-ban Joaquín Guzmán, azaz El Chapo büntetőpere. A drogbárónak külön cellát építettek a bíróságon, a 12 esküdtet rendőrbírók kísérik, nevüket szigorúan titkolják, a környéket fémdetektorok és bombakereső kutyák garmadáján keresztül lehet megközelíteni. Az óvatosság nem véletlen: El Chapo szülőhazájában, Mexikóban kétszer is megszökött a börtönből, és csak azután adták ki az Egyesült Államoknak, hogy az általa vezetett Sinaloa kartell brutálisan meggyilkolta a tárgyalására kijelölt bírót.

 

Megölte, mert nem fogott vele kezet

Guzmán pár éve azzal dicsekedett, hogy két-háromezer ember vére tapad a kezéhez – közülük most 33 gyilkosságot próbál rábizonyítani az amerikai ügyészsereg. Jó pár embert saját kézzel ölt meg, erre szívesen használta gyémántberakású és aranyozott pisztolyokból álló gyűjteményét. Egy riválisával azért végzett, mert nem fogott vele kezet egy tárgyaláson, a szállítmánnyal késő drogfutárainak pedig fejlövés járt – ez is kiderül a HISTORY új, Maffiavezérek című sorozatának egyik epizódjából.

Ám míg a rivális mexikói bandák, például a Los Zetas a polgári lakosságot is gránátokkal, lefejezésekkel terrorizálják, El Chapo birodalma kevésbé állt vérszomjas hírben. Sőt, kifejezetten népszerű volt a szegény Sinaola szövetségi államban, és Pablo Escobarhoz hasonlóan Robin Hood-szerepben próbált feltűnni a nép szemében. Gyakran kenyerezte le a lakosságot étel- és gyógyszeradományokkal, hogy biztosítsa hátországát. Amikor étterembe ment, emberei minden vendégtől elvették a mobilt, nehogy értesítsék a rendőrséget, de utána még a számlájukat is kifizették.

 

A Forbes-listáról Sean Penn csapdájába

El Chapo olajozott nagyvállalatként vezette marihuánára, metamfetaminra, heroinra és ecstasyra épített birodalmát. Egymilliárd dolláros vagyonnal szerepelt a Forbes toplistáján is. Közben az igazságszolgáltatás és büntetésvégrehajtás a zsebében volt. Amikor először elkapták, a börtönből zavartalanul irányította tovább a kartellt, szeretője bejárt hozzá, karácsonyi luxuspartit tartott cellájában. Ahonnan végül egyenruhában álcázva sétált ki, és a szökés után 70 megvásárolt rendőrt le is tartóztattak.

Második szökése is izgalmas volt: 2015-ben egy mérföld hosszú alagutat ástak emberei a börtönéhez. Végül egy évvel később sikerült végleg lecsukni, hiúságának is köszönhetően: beengedte a rejtekhelyére Sean Pennt abban a reményben, hogy filmet forgat életéből, de a színész inkább segített a hatóságoknak a nyomára bukkanni.

 

Fesztült dráma – dokumentarista pontosság

Ez a film végül nem valósult meg, a HISTORY azonban El Chapónak szentelte új sorozata, a Maffiavezérek egyik epizódját. A széria jó színészekkel, dramatizált formában enged betekintést a hírhedt bűnözők életébe. Ám sok hasonló témájú filmmel és sorozattal szemben egy percre sem tünteti fel romantikus színben őket, hanem dokumentarista hűséggel mutatja be felemelkedésüket és bukásukat.

A Köpcös mellett olyan gengszterek kerülnek terítékre a hat epizódban, mint a 70-es évek bostoni alvilágát uraló, a börtönben nemrég meghalt Whitey Bulger, a 80-as évek New York-i maffiaháborújának főszereplője, John Gotti, illetve maga Pablo Escobar.

 

A Maffiavezérek következő része (Pablo Escobar) december 1-én, szombaton 21:00-kor látható a HISTORYN, az El Chapo című epizód december 8-án kerül képernyőre.

 

https://www.facebook.com/HISTORYHu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4114395476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása