Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Szakáts Miklós

2018. november 24. - EuroAstra

szakats_miklos.jpgNemzedékem sztárja, egyik kedvelt színészem. 1941-ben, 21 évesen szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd kisebb kitérőkkel közel három évtizedig. a Vígszínház tagja. Számos színdarabban láttam és csodálhattam játékát. (Miller: Közjáték Vichyben. Shaw: Az orvos dilemmája. Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok. Hauptmann: Naplemente előtt.) 36 magyar filmben is játszott, a többi között Latinovitscsal, Págerrel, Kállai Ferenccel, a filmek is fokozták ismertségét és népszerűségét.

   1956-ban a Vígszínház Forradalmi Bizottságának aktív tagja volt, ezért a forradalom után letartóztatták és bírói ítélet nélkül internálták. Azzal a feltétellel  nyerhette vissza szabadságát, hogy jelentéseket ír a Vígszínház tagjairól- Ma már nyilvánosak a jelentései, nevetségesek és semmitmondóak. Szakáts 1969-ben külföldre távozott.

   Életrajzi adatai nagyjából megtalálhatók a Magyar Színházművészeti Lexikonban, valamint a Google-on. A most következőkről Ladányi Árpád barátomtól, a Fővárosi Operettszínház néhai táncosától és koreográfusától szereztem tudomást. Szakáts osztálytársa volt a Főiskolán egy gyönyörű színinövendék, Nizsinszkíj Tamara.

   Néhány mondatot Tamaráról. Szülei: Václáv Nizsinszkij, a lexikonok szerint „minden idők legnagyobb férfi balett táncosa” és Pulszky Romola, az Orosz Cári Balett tagja. Nagyszülei: Pulszky Ferenc, kiegyezés utáni híres politikus, régész és Márkus Emília, a Nemzeti Színház örökös tagja.

   Tamara és Miklós szerelmesek lettek egymásba, összeházasodtak, de házasságuk alig egy évig tartott. Majd szétváltak útjaik és feltehetőleg évtizedekig nem tudtak egymás sorsáról. 1968-ban Tamara elhunyt, végrendeletében óriási vagyont, több millió dollárt hagyott Szakáts Miklósra. Titokban kellett tartani, mert átutalás esetén a magyar állam valószínűleg irreális, úgynevezett turista árfolyamon váltotta volna át forintra és az örökösödési adó levonásával fizette volna ki.

   Vagy egyáltalán nem. Ugyanis akkor az volt a törvényi szabályozás, hogy külföldi örökséget csak személyesen lehetett átvenni. Kiutazásról szó sem lehetett. Ezért Szakáts egy évvel később Jugoszláviába kért és kapott útlevelet, majd egy olasz hajóval Bariba ment, onnan „nyugatra”, Így juthatott az örökséghez. Külföldön nem színészkedett, valószínűleg gazdag magánzóként élt 1984-ban bekövetkezett haláláig Bad Reichenhall-ban, a 3000 méteres Watzmann-hegy tövében fekvő osztrák városkában.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9114389610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Derce 2019.06.12. 09:57:05

Okosabb lettem. Pulszky és Nizsinszkij, erről nem tudtam. (nem volt P. egyébként olyan híres régész, csak politikusként, de akként nagy tekintély volt.)
süti beállítások módosítása