Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

Népmese-konferencia

2018. november 21. - EuroAstra

nepmes.jpgKárpát-medencei népmesemondó-versenyek tanulságai eredményei, jövőjük címmel konferenciát szervez a Hagyományok Háza. December elsején tartja éves népmese-konferenciáját a Hagyományok Háza, melynek idei fő témája az élőszavas mesemondás helye és szerepe a gyermek és felnőtt népmesemondó versenyeken. A konferencián előadások és Kárpát-medencei mesemondó versenyek gyermek győzteseinek meséi váltogatják egymást, este pedig Mese-csata várja a látogatókat.

 

Az élőszavas mesemondás ismérvei, hogy nem olvassák, nem egy szóról szóra megtanult mesét mondanak el fejből és nem ismerjük az elmondott mese íróját. A mesemondók a népmesék szüzséjét, történeti vázát színezik ki, „díszítik fel” improvizatív módon a közönség igényeihez alkalmazkodva, velük interakcióba lépve, a környezetre reagálva és az adott szituációhoz igazodva. Az élőszavas mesemondás tehát a népmese hagyományos, improvizatív, változatokban és a szóbeliségben élő formája, aminek visszahozatalát tűzte ki célul a Hagyományok Háza. Ennek a hosszú folyamatnak egyik állomása a decemberi konferencia.

 

A konferencia célja sokrétű, hiszen szülőként, pedagógusként vagy kulturális szakemberként is egyre gyakrabban és egyre több helyen találkozhatnak a népmesék, a mesemondás vagy a mesemondó versenyek témájával.

 

Egyrészt példákat, jó gyakorlatokat mutatnak be azért, hogy bárki, aki mesemondó versenyek szervezésével foglalkozik, vagy erre vállalkozna a jövőben, ötleteket meríthessen az előadásokból. A vendégek, meghívott előadók sokfelől érkeznek és sok évnyi tapasztalat áll mögöttük. A Gyimes-völgyi mesemondóverseny a legfiatalabb a konferencián megjelenők közül. A felvidéki Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny jövőre lesz 10 éves, a Népek Meséi Országos Egyetemi és Főiskolai Mesemondó Versenyt szintén 10 éve minden évben megrendezik, míg a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny 2019-ben lesz 25 éves!

 

A vendégek Budapestről, a Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből érkeznek, hogy megosszák a népmesemondó versenyekkel kapcsolatos tapasztalataikat, nézeteiket.

 

A nap során meseszó is felcsendül, a jubiláló versenyek egy-egy ifjú győztese (Szabados Zsuzsanna – Tiszaföldvár, Tímár Annamária – Gyimes, Szalai Klaudia – Vajdaság, Mihalovics Zsófia – Felvidék) mesemondással is készül.

 

A napot „Mese-csata” zárja, amely során hat „mesefa”, azaz hat mesemondó népmeséi szállnak ringbe a sötétség, a versengés és a várakozás témájában.

 

Online regisztráció: https://goo.gl/forms/VoRfPoyWLObjNOAq2

 

2018. december 1.

Népmesemondó-versenyek: Miért? Hogyan (ne)? Hányféleképpen?

Hagyományok Háza Színházterem

 

https://www.facebook.com/events/465439253982758

http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13576

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6814382398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.